Mühür Bozma Suçu Nedir, Cezası Ne Kadardır?

Mühür bozma suçu nedir, cezası ne kadardır? Mühür bozma suçu nasıl işlenir, hangi mahkeme bakar?

Mühür bozma suçu nedir,

Mühür bozma suçu nedir, cezası ne kadardır? Mühür bozma suçu nasıl işlenir, hangi mahkeme bakar?

Ceza Kanunumuz kapsamında düzenlenmiş “Mühür Bozma” suçu nedir? Mühür bozma suçundan verilebilecek ceza miktarı ne kadardır? İşte, merak edilen tüm yönleriyle 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu 203. madde kapsamında düzenlenen Mühür Bozma suçu…

Mühür Bozma Suçu Nedir, Cezası Ne Kadardır?

Mühür Bozma Suçu Nedir? Nasıl Oluşur?

Mühür bozma suçu, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu 203. madde de düzenlenmiştir. Buna göre madde düzenlemesinde;

“Kanun veya yetkili makamların emri uyarınca bir şeyin saklanmasını veya varlığının aynen korunmasını sağlamak için konulan mührü kaldıran veya konuluş amacına aykırı hareket eden kişi, altı aydan üç yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır”

Hükümlerine yer verilmiştir. Madde düzenlemesinden de açıkça anlaşılacağı üzere yetkili makamlar tarafından konulan mührü, kaldırarak ya da konuluş amacına aykırı hareket ederek söz konusu suç işlenebilir.

Bu anlamda Türk Ceza Kanunu (TCK) 203. maddesinde düzenlenen Mühür bozma suçu, kasten işlenebilen bir suçtur. Bu suç taksirle işlenemez. Yani yanlışlıkla ve istemeden mühürün bozulduğu durumlarda suç oluşmaz.

Mühür Bozma Suçu Nedir, Cezası Ne Kadardır?

Mühür Bozma Suçunun Unsurları Nelerdir?

Mühür bozma suçu iki ayrı şekilde işlenebilir. Bunlar;

  • Mührün bozulması (kaldırılması) ya da
  • Mührün konuluş amacına aykırı hareket şeklinde olabilir. Bir örnekle açıklamak gerekirse bir işyeri mühürlenmiş olmasına karşın bu mührün kaldırılarak faaliyete devam edilmesi ya da mühür bozulmaksızın işyerinde çalışmanın sürdürülmesi, mühür bozma suunun iki ayrı işleniş biçimidir.

Mühür bozma suçu niteliği itibari ile soruşturulması ya da kovuşturulması şikayete bağlı olan bir suç değildir. Yani bir başka ifade ile bu suçun haber alınması ile soruşturma işlemleri res’en (kendiliğinden) başlar. Ayrıca herhangi bir şikayetçi aranmaz.

Mühür Bozma Suçu Nedir, Cezası Ne Kadardır?

Mühür Bozma Suçunun Cezası Ne Kadardır?

Mühür bozma suçuna karşılık Türk Ceza Kanunu 203. madde de belirlenen ceza ise 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası ya da adli para cezasıdır. Yani yargılamayı yapan yetkili Asliye Ceza Mahkemesi, suçun özelliklerine ve işleniş şekline göre hapis ya da para cezasını seçerek mahkumiyet hükümünü kurabilir.

Mahkeme tarafından 2 yılın altında hapis cezasına hükmedilmesi durumunda, “Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması” kararı ya da “Erteleme” kararı verilebilir. Ancak verilen hapis cezası para cezasına çevrilemez. Çünkü zaten kanun, mühür bozma suçunda mahkemeye, hapis ya da para cezası verme seçimlik yetkisini vermiştir. Yani mahkemece ya direkt adli para cezasına ya da hapis cezasına hükmedilir. Eğer mahkeme tarafından hapis cezası seçilirse artık bu hapis cezası adli para cezasına çevrilemez.

TCK 203. Madde de düzenlenen Mühür Bozma suçu, takibi (soruşturulması ya da kovuşturulması) şikayete bağlı olmayan suçlar içinde yer aldığından, bu suç yönünden şikayetten vazgeçme hüküm doğurmayacağı gibi suç uzlaşmaya da tabi değildir.

Mühür Bozma Suçunda Görevli Mahkeme Hangisidir?

Uygulamada sık karşılaşılan ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu 203. Madde de düzenlenen “Mühür Bozma” suçundan yargılama yapma görev ve yetkisi, suçun işlendiği yer Asliye Ceza Mahkemesine aittir.