featured

Mürdümük Nedir Faydaları Nelerdir | Mürdümük Bitkisi Zararları Var mı?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Mürdümük nedir ve faydaları nelerdir merak ediyorsanız, bu yazımız sizin için. Tıbbi bir bitki olarak kullanılmasının yanı sıra yetiştirildiği yerlerde faydaları sebebiyle kullanılan mürdümek özellikle alternatif tıp için de tercih ediliyor. Ancak mürdümük faydaları kadar zararları da söz konusu. İşte, mürdümük bitkisi ve hakkında merak edilenler…

Mürdümük Nedir ?

Müdürmük, yaygın olarak Datça Yarımadası’nda yetiştirilen ve tüketilen bir tarım ürünüdür. Bir yıllık olan bu yem bitkisi, baklagillerdendir ve farklı renklere sahiptir. Hemen hemen pembenin her tonundan menekşe rengine kadar renk çeşitliliği bulunmaktadır.

Hem yenebilir bitki hem de tıbbi bitki olarak kullanılan Mürdümük bitkisi doğal olarak Afrika, Avrupa ve Asya’da yetişmektedir. Doğal olarak sulak alanların ve çayırların etrafında görüşülmüştür. Mürdümük faydaları nedeniyle tüketilmektedir ancak tüketiminde oldukça dikkatli olunmalı, aşırıya kaçılmamalıdır. Aksi takdirde mürdümük zararları söz konusu olacaktır.

Mürdümük Bitkisinin Diğer İsimleri Nelerdir ?

Mürdümük bitkisi farklı isimlerle de bilinmektedir. Mürdümük nedir yerine bitkinin diğer isimleriyle de araştırma yapabilirsiniz. Literatürde Lathyrus Sativus olarak bilinen bu bitkinin diğer isimleri ise şunlardır:

Ak burçakPaouulesMürdümekMengefeİmirdikBıyıkMürdükKambiliesKülürAk mördümükMüdürmükPsaresMürdüme

Mürdümük Nedir | Lathyrus Sativus Mürdümük Faydaları Nelerdir?

Mürdümük faydaları nedeniyle özellikle yetiştiği yerlerde tüketilmektedir. Mürdümek bitkisi ayrıca tıbbi bir bitkidir. Dolayısı ile hem tıp alanında hem de alternatif tıp alanında yararları nedeniyle mürdük tercih edilmektedir. Yaygın olarak bilinen mürdümük faydaları şunlardır:

İdrar söktürücüBağırsak hareketlerini artırıcıCansel güç arttırıcıBedene güç vericiDüzenli kullanımda enerji verici

Müdürmük Zararları Nelerdir ?

Müdürmük zararları olan bir bitki türüdür ve kesinlikle bilinçsiz olarak kullanılmamalıdır. Çünkü zararları arasında beyin hasarı ile felç bulunmaktadır. İçeriğinde zehirli maddeler de bulunduğu için tüketiminde aşırıya kaçılmamalıdır. Uzmanlar tarafından mürdümek bitkisinin uzun süreli ve aşırı miktar kullanılması durumunda felce yol açabildiği belirtilmektedir. Bu felç türünün adı ise Lthyrysm olarak bilinmektedir.

Lthyrysm felcinin ilk belirtileri; bacaklarda yanma ve iğnelenme hissidir. Daha sonrasında ise güç kaybı ile kuvvet kaybı gelmektedir. Ayrıca mürdümük zararları arasında nörodejeneratif hastalık yer almaktadır. Eğer uzun süreli ve fazla miktarda Lathyrus Sativus tüketilirse çeşitli nörolojik sorunlar ortaya çıkabilmektedir. Kısacası kullanımdan önce mutlaka mürdümük nedir, zararları nelerdir araştırmalısınız.

Kimler Lathyrus Sativus Kullanmamalı

Lathyrus sativus yararı olduğu gibi zararları da olan bir bitki türüdür. Bu nedenle herkes tarafından dikkatli kullanılmalıdır. Kimi kronik rahatsızlığı olan kişiler de doktor bilgisine başvurmadan bu bitkiyi tüketmemelidir. Müdürmek bitkisinin kullanmaması gereken kişiler şunlardır:

Diyabet hastalarıYüksek tansiyon hastalarıHamilelerÇocuk emzirenlerYüksek kolesterol hastalarıBitkilere karşı alerjisi olanlar

Bu kişiler, müdürmük zararları nedeniyle kullanım yapmamalıdır. Eğer Lathyrus sativus bitkisi kullanılacaksa mutlaka hekim bilgisine başvurulmalı ve onay alınmalıdır.

Mürdümük Bitkisi Nerede Yetişir?

Müdürmük bitkisinin doğal yetişme alanları Afrika, Avrupa ve Asya’dır. Kıraç alanlarda yetişebilen mürdümek, gübre istemez ve bulunduğu tarlanın da sürülmesine gerek yoktur. Tıpkı sarmaşık gibi yükselmekte ve bahar aylarında çiçeklenmektedir.

Mürdümek bitkisinin boyu kimi yerlerde 90 cm’ye kadar ulaşabilmektedir ancak yaygın olarak 60 cm boylarında olmaktadır. Mürdümek bitkisi sık aralıklarla edildiği takdirde tarlayı görmek imkansız hale gelebilmektedir.

Mürdümük Türkiye’de Nerede Yetişir?

Mürdümük nedir, nasıl yetiştirilir konusunda toplumda yaygın bir bilgi yok. Çünkü yetiştiriciliği sınırlı bir alanda yapılıyor. Mürdümük bitkisi, baklagiller de gen merkezi olarak bilinen Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu Bölgesi’nde yaygın olarak yetişmektedir.

Kayıtlı bilgilere göre Türkiye’de sadece 3 bin 500 hektarlık bir alanda mürdümek bitkisinin tarımı yapılmaktadır. Türkiye’de oldukça dar ve sınırlı alanda yapılan bu bitkinin tarımında iklim koşulları oldukça belirleyicidir.

Ülkemizde iklim koşullarına göre Datça, Girit Adası, Bodrum ve Sömbeki’de yetiştirilmekte ve tüketilmektedir. Doğal olarak Kocaeli’nin İzmit ilçesinde de görülmüştür.

Mürdümük Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

YouTube video
Mürdümük yetiştiriciliği farklı şekillerde yapılabilmektedir. Ancak bilinmesi gerekir ki; bu baklagil türü tek yıllıktır. Kuru otu ve yeşil hali için yetiştiriciliği farklı yapılmaktadır. Bu baklagil türünün yeşil ekimi için bir dekarlık alana yaklaşık olarak 20 kilo tohum gerekmektedir. Kuru Ekim içinize bir dekarlık alana yaklaşık olarak 200 kg dane kullanılmalıdır.

Müdürmük ekimi yapıldığında Nisan ayı geldiğinde, filizlerinden bezelyeli benzer taneler görülmektedir. Bir tohumdan pek çok filiz çıktığı ve filizin tamamında müdürmek tanesi olduğu için yere sarkmaya meyillidir. Ancak tüm filmler birbirine dayandığından yere yatmadan da yetişebilmektedir.

Mürdümük Nasıl Pişirilir ?

YouTube video
Mürdümük nedir, nasıl tüketilir merak konusu. Mürdümük bitkisi yalnızca tıbbi alanda değil, mutfakta da kullanılabilmektedir. Mürdümek bitkisinin tohumları tıpkı bir bezelye görünümündedir ve olgunlaşmamış tohumları bezelye gibi yenebilmektedir. Olgunlaşmış tohumlarının ise pişirilerek tüketilmesi gerekmektedir.

Mürdümük Fiyatları

Serbest piyasada mürdümük fiyatları değişkenlik göstermektedir. Kimi yerler kilo ile kimi yerler de tohum adeti olarakmürdümüek satışı yapmaktadır ve fiyatı buna göre de değişmektedir. Günümüzde mürďük, hayvan yemi olarak da sık kullanıldığı için satışı yaygındır. Ancak standart bir fiyatı bulunmamaktadır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!