featured

Öldün ve Cenazen Var; Kendi Cenazene Gitsen Hakkını Helal Eder misin?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

YouTube video

Toplumumuzda cenaze törenlerinde özellikle ölen kişiye haklarımızı helal etmenin yeri ayrıdır. Elbette mümkün değildir. Ancak olağanüstü bir gücünüz olsa ve kendi cenazenize katılma şansınız olsa siz, size hakkınızı helal eder miydiniz?

Bu can alıcı soru, sokak röportajlarında farklı noktalarda farklı kişilere sorulmuş bir sorudur. Şuan bu yazıyı okurken “tabi insan kendine hakkını helal eder” diye düşünüyorsanız yanılıyorsunuz! Böyle cevaplar gelse de birçok insandan akla hiç gelmeyecek cevaplar da geldi. İşte o hem komik hem ilginç cevaplar!

1. “Nasıl Yani? Cenazeme Nasıl Gideceğim?”

YouTube video

Bu soru ilk sorulduğunda elbette mantığa aykırı geliyor ve insan bir durup düşünüyor. Bu nedenle de mikrofon uzatılan kişilerin birçoğu da soruya cevap vermek yerine soruyu irdelemeyi tercih ediyor. Haklılar da!

İnsanın kendi cenazesine katılması, bir de üstüne kendisine hakkını helal edip etmemesi mantığa oldukça ters! Ancak diğer yandan da insanlara adeta beyin fırtınası yaptıracak can alıcı sorulardan birisi olduğu kesin.

2. “Hayır! Çok Günahım Var!”

https://www.youtube.com/watch?v=9cP0eMaxJdQ

Hani derler ya Allah ile kul arasına girilmez, belki de bilmeden yaptığımız bir iyilik bile günahlarımızın temizlenmesine vesile olur diye? Anlaşılan o ki; kimi insanlar böyle düşünmüyor!

Kendine bile adaletli olmayı tercih eden birden fazla kişinin verdiği cevaplardan birisi de “hayır” cevabı oluyor. Gerekçeleri ise son derece adaletli; “Çok günahım var” diyorlar. Burada tirajı komik bir durum olduğu kesin.

Günahsız insan yoktur ancak günahlarımız mı yoksa sevaplarımız mı daha fazladır? İşte burada biraz durup düşünmek gerekiyor. Yine de bu cevabı veren kişilerin kendilerine karşı dahi bu denli gösterdikleri adalet duygusu da gerçekten takdire şayan!

3. “Dinden Uzağım, Kendime Hakkımı Helal Etmem!”

YouTube video

Yapılan sokak röportajlarında bu soruya çok farklı cevaplar gelse de en can alıcı cevaplardan birisi de dinden uzak olduğu gerekçesi ile hayır cevabıdır. Her ne kadar insanoğlunun nankör olduğu söylense de aslında durumun tam da öyle olmadığını bu cevaplarla görebiliyoruz.

Mikrofon uzatılan bazı vatandaşlar, “eskiye göre günümüzde ben de dahil olmak üzere insanlık olarak dinden uzağız, Allah’ın istediklerine adeta kulak tıkıyoruz. Bu nedenle de kendime hakkımı helal etmem” şeklinde cevapları da çok sık vermiştir.

4. “Tabi ki Ederdim!”

YouTube video

Mikrofon uzatılarak “kendi cenazende bulunsaydın kendine hakkını helal eder miydin?” sorusuna en çok gelen cevaplardan birisi ise “Tabi ki” cevabı oluyor. Sebepler ise yine manidar!

Daha orta yaşlı ve görmüş geçirmiş insanlara bu soru sorulduğunda kul hakkı yemedikleri, borcunu harcını bildikleri için elbette doğru insan olduklarını ve haklarını da kendilerine helal edeceklerini söylerken genç neslin ise bu cevabın arkasından sıraladıkları nedenler daha farklı oluyor.

Genç nesil arasında da bu soruya “Evet” cevabı verenlerin sayısı oldukça fazla. Gerekçelerini ise “kendilerine haksızlık etmemiş ve pişman olacak bir şey yapmamış olmamaları” şeklinde dile getiriyorlar.

Zira hepsi de aslında doğru cevaplar arasında yer alıyor. Kul hakkı yememek, borçlarını zamanında ödemek ve insanın kendine iyi davranarak pişman olacağı her şeyden kaçınmak kendine hakkını helal etmesi için geçerli sebeplerdir.

5. “Etmem; Ben Çok Kötü Bir İnsanım, Benim Kendime Verdiğim Zararı Kimse Veremez!”

YouTube video

Acı ama bir o kadar da gerçek ki; birçok kişinin verdiği “hayır, kendi cenazemde kendime hakkımı helal etmem” cevabının gerekçesi de bu cevap oluyor. Kimileri bu gerekçeyi sınavda kopya çekmek olarak gösterse de kimi de dedikodu yaptığını, insanlara kötülük yaptığını ve hatta alkol gibi kötü alışkanlıklara çok fazla yöneldiğini ifade ediyor.

Gerekçeler arasında elbette daha masum cevaplar da yer alıyor. Örneğin; birçok kişi başkaları için hem kendine haksızlık yaptığını ve bu nedenle de kendisine hakkını helal etmeyeceğini ileri sürüyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!