featured

Paris İklim Anlaşması Ne Demektir? Ekim Ayında Türkiye Tarafından da Onaylanan Paris Anlaşmasının Hedefleri Nelerdir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Paris İklim Anlaşması nedir? Dünyanın önündeki en büyük sorunların başında, küresel sıcaklık artış hızı ve buna bağlı olarak yaşanması muhtemel ilkim krizi bulunuyor.

YouTube video

Paris İklim Anlaşması ise, dünyanın önündeki en büyük problemlerden biri olarak görülen bu iklim krizinin önlenebilmesi amacı ile 197 ülkenin birlikte hareket etme ve işbirliği gerekliliğini kabul ettikleri uluslararası ilk çevre sözleşmesi olarak dikkat çekiyor. Peki Paris İklim Anlaşması Sözleşmesi’nin amacı nedir? Hangi ülkeler tarafından imzalanmıştır? İşte konuyla ilgili detaylar…

Paris İklim Anlaşması Nedir?

Paris İklim Anlaşması, illk çevre sözleşmesi niteliğine sahip bulunur ve Birleşmiş Milletler öncülüğünde imzalanmıştır. Paris İklim Anlaşması, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi kapsamında iklim değişikliğinin azaltılmasını hedefleyen ve bunun finansmanını düzenleyen, taraf ülkelerce 2015 yılında imzalanan ve 2016 yılında yürürlüğe giren bir sözleşmedir.

Paris İklim Anlaşması, 197 ülke tarafından imzalanmış ve bu ülkelerden 192’si tarafından da onaylanmıştır. Paris İklim Anlaşması parlamentosunda en yeni tarihli olarak ülkemiz tarafından onaylamıştır. Türkiye Cumhuriyeti adına 22 Nisan 2016 tarihinde imzalanan Paris Anlaşması, 6 Ekim 2021 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) tarafından onaylanmış ve 7 Ekim 2021 günlü Resmi Gazetede yayınlanmıştır.

1- Paris İklim Sözleşmenin Amacı Nedir?

Paris İklim Sözleşmesi, Brezilya’nın Rio de Janeiro kentinde 1992 yılında düzenlenen Rio Çevre ve Kalkınma Konferansı kapsamında başlayan süreç neticesi imzalanmıştır. Aynı sürecin önemli bir adımı olan ve 1997 yılında Japonya’nın Kyoto kentinde imzalanan Kyoto Protokolünden daha somut hedefler de Paris İklim Sözleşmesi ile getirilmiştir. Bu kapsamda;

Paris İklim Sözleşmesi, iklim krizinin önlenebilmesi amacı ile ortalama küresel yüzey sıcaklığı artışını 2 derece ile sınırlandırma hedefini ortaya koymuş ve mümkün olursa sıcaklık artışını 1,5 derecenin altında tutmayı amaçlamıştır. Nihai amaç ise 2050 yılı itibariyle tüm gezegen çapında karbon-nötr hedefine ulaşmaktır.

Uluslararası İklim Değişikliği Paneli tarafından ortaya konan verilere göre; 1,5 derece sıcaklık artışında sel riski % 100 artarken, 2 derecelik artışta ise bu risk % 170 oranına kadar çıkacaktır. Yine kuraklığa maruz kalan insan sayısı 1,5 derecelik artışta 320 milyon olarak beklenirken, 2 derecelik sıcaklık artışında bu sayınında 410 milyonu bulması öngörülüyor. Ayrıca her 0,5 derecelik sıcaklık artışı tarımsal ürün verimliliğinin de daha fazla düşmesine neden oluyor. Küresel sıcaklık artışının 2 dereceyi aşması durumunda ise yıkıcı sonuçların ortaya çıkacağı belirtiliyor.

2- Sözleşme ile Ülkelere Yüklenen Ödevler Nelerdir?

Küresel ısınmanın nedeni olan ve iklim krizinin de sebebi niteliğinde bulunan sera gazı salımlarının azaltılması ve de fosil yakıtların kullanılmaması gerekiyor. Sözleşmeye taraf ülkeler ise, ne kadar sürede ne kadar sera gazı azaltım taahhüdünde bulunacaklarına kendileri karar vererek, bunu bir beyanla iletiyor. Paris İklim Anlaşması da beyan edilen bu değerleri baz alarak, her beş yılda bir beyanlarını daha da iyileştirmeye davet ediyor.

İklim krizini durdurmak için petrol, kömür ve doğal gaz olmak üzere fosil yakıt kullanımlarını durdurmak ve bunların yerine güneş ve rüzgar gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımını artırmak gerekiyor.

Dünyada yaşanan iklim krizini bir ülkenin tek başına durdurabilmesi mümkün olmadığından, her bir ülkenin sorumluluğu oranında çözüme katkı sağlaması gerekiyor. Bu anlamda Paris İklim Sözleşmesi çok önemli bir işbirliğinin de anahtarı konumunda bulunuyor.

3- Paris İklim Anlaşması Çerçevesinde Ülkelerce Verilen Taahhütler

Paris İklim Anlaşması’nı onaylayan ülkelerin şu ana dek verdikleri taahhütler incelendiğinde dünyada sıcaklık artışının 2,6 derece olacağı görülüyor. Oysa iklim krizinin önlenebilmesi için ortalama yüzey sıcaklık artışının 1,5 derece ile sınırlandırılması, en kötü ihtimalde dahi bu artışın 2 dereceyi geçmemesi gerekiyor.

Bu değerler açısından bakıldığında sözleşmeye taraf olan ve onaylayan ülkelerin vermiş oldukları taahhütleri iyileştirmeleri zorunluluk teşkil ediyor. Ayrıca günümüzde yenilenebilir enerji de iklim değişiklikleri ve küresel ısınma için önemli bir boyuta gelmiş durumda.

Son olarak Türkiye’nin de Paris İklim Anlaşması onaylaması sonrasında, söz konusu sözleşmeyi imzalamasına karşın onaylamayan beş ülke (197 ülke sözleşmeyi imzalamış ancak 192 ülke onaylamıştır) bulunuyor. Bu ülkeler ise; İran, Irak, Yemen, Libya ve Eritre.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!