Pilotların Zihnini Okuyan Savaş Uçakları Geliyor!

Pilotların zihnini okuyan savaş uçakları mı geliyor? Zihin okuyan savaş uçakları nasıl çalışacak?

Pilotların zihnini okuyan savaş

Pilotların zihnini okuyan savaş uçakları için geliştirme çalışmaları başladı. Projeye göre; savaş uçağı baskı altında olduğunda yapay zeka devreye girecek ve pilotların zihnini okuyabilecek! Hatta pilotun bilincini kaybetmesi durumunda uçağın kontrolü yapay zekanın eline geçecek. İşte, pilotların zihnini okuyan savaş uçakları hakkında bilgiler…

Pilotların Zihnini Okuyan Savaş Uçakları Geliştiriliyor

Spitfire savaş uçağı pilotları, tasarımının iyiliği nedeniyle bu uçakları adeta kendi vücutlarının bir parçası olarak gördüklerini ifade ediyorlardı. Ancak gelişen teknoloji sayesinde artık savaş pilotları, uçakları uzuvlarının bir parçasından çok daha fazla hissedecek! Çünkü pilotların zihnini okuyan savaş uçakları geliştiriliyor!

Pilotların Zihnini Okuyan Savaş Uçakları Geliyor

Tempest Savaş Uçakları, Pilotların Zihnini Okuyacak!

Tempest uçakları BAE Systems, Rolls Royce, MDBA, savuma ve havacılık şirketi Leonardo tarafından geliştiriliyor. Bu uçaklar, baskı altında olduklarında yapay zeka sayesinde pilotlara yardımcı olmak üzere tasarlanıyor.

Bu uçakları kullanan pilotların beyin sinyalleri ve sağlık verileri, kullanılan kasklar üzerinden izlenebilecek. Peşi sıra yapılan uçuşlar sonrasında yapay zeka pilotların psikometrik ve biyometrik verilerini toplamış olacak.

Toplanan veriler ışığında pilotların karakteristik özellikleri de belirlenmiş olacak ve yapay zeka, sensörlerden sinyal aldığında, gerekli durumlarda yani pilotun yardıma ihtiyaç duyduğu zamanları algılandığında devreye girecek. Herhangi bir nedenden dolayı, pilotun bilincini kaybetmesi durumu da dahil olmak üzere, yapay zeka uçağın kontrolünü ele alabilecek.

Zihin Okuyan Tempest Savaş Uçakları 2027’de Uçmaya Başlayacak!

BAE System tarafından yapılan açıklamaya göre; zihin okuyan savaş uçağı Tempest test uçağı 2027 yılında uçmaya başlayacak. Bu test uçağı ile yazılım tabanlı olan dijital yetenekler denenmiş olacak.

2018 yılında Tempest uçakların ilk modeli havacılık fuarında görücüye çıkmıştı. O yıl, Tempest uçağı görünümü nedeniyle hamile bir pelikana benzetilmişti. O dönemden bu zamana kadar uçağın ağırlığı azaltılıp hatları da inceltildi.

Tempest uçağın ilk deneme uçuşlarında ona, silahlı insansız hava araçları eşlik edecek. Tempest uçakların iş geliştirme direktörü John Stocker, yeni nesil uçakların bir telefona uygulama indirmek kadar kolay sistemlerle donatılacağını söylüyor ve şunları ekliyor:

“Teknolojideki değişim hızına ayak uydurmamız gerekiyor. Eskiden savunma harcamaları ilerlemeye öncülük eder, ticari teknoloji de onu takip ederdi. Ama şimdi ticari teknoloji daha ileri.”

Pilotların Zihnini Okuyan Savaş Uçakları Geliyor

Tempest Uçaklarda Mitsubishi ile İş Birliği Yapılacak

Pilotların zihnini okuyan savaş uçakları yani Tempest uçaklar, büyük bir otomasyon yüzdesiyle üretilecek ve parçaların hızlı bir şekilde gönderilebilmesi için tedarikçiler ile veri paylaşımı yapılacak. Tempest üreticileri arasında bulunan BAE Systems ile Leonardo bu proje için büyük Japon firması Mitsubishi ile iş birliği yapacak.

Mitsubishi’nin F-X savaş uçağı projesi ile Tempest savaş uçağı projesi de pek çok özellik tarafından benzerlik taşıyor. Ancak bu geliştirilen yeni nesil uçak, Avrupa havacılık ve savunma sektörü adına yeni bir deneyim olacak. İş birliğinin dijital ortamlarda yapılabilmesi de Japonya ile birlikte çalışmayı oldukça kolay hale getirdi. Konu hakkında John Stocker şunları söylüyor:

“Bu tür şeyleri dijital ortamda çok daha hızlı yapabilirsiniz. İş birliği çok daha kolay. Sonuçta Tokyo ile Warton (İngiltere’de uçakların üretileceği fabrika) arasında bavullar gidip gelmeyecek”

https://youtu.be/Q3FVDYnymzQ

Tempest, Füze Atabilecek!

Tempest uçaklarda yer alacak radarlar, gökyüzünü tarayabilecek ve yaklaşan cisim olduğunda sinyal verecek. Ancak bu sensörler, insan beyninin değerlendiremeyeceği kadar ayrıntılı detay toplayabilecek. Bu noktada da yapay zeka, veri akışının analiz edilip işlenmesi aşamasında kritik bir öneme sahip olacak.

Kısacası; yapay zeka Tempest uçaklarda tıpkı bir kapı görevlisi gibi işlev görecek ve de pilotun pek çok ayrıntılı veri içinde boğulmasını önleyerek onun işini kolaylaştıracak. hatta Tempest, füze atabilecek. Geliştirilen bu tüm projede silah üreticisi MBDA ile de iş birliği yapılıyor.