Saç Nakli Nedir ve Nasıl Yapılır?

Saç Nakli Nedir ve Nasıl Yapılır?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dünyanın pek çok yerinde insanlar saç nakli konusunda yardıma ve desteğe ihtiyaç duyuyor. Kimi zaman ırsi, kimi zaman kişiye bağlı fizyolojik etkenlerden kaynaklanan saç dökülmesi ve kelleşme, insanların kendilerini kötü hissetmesine ve hatta özgüven kaybı yaşamalarına neden olabiliyor. Peki bu problemin tek çözümü saç ekimi mi, yoksa farklı alternatif yollarla da çözüme ulaşılabilir mi?

Başlıkta gördüğünüz saç nakli, bilimin şuan geldiği noktada son derece mümkün görünüyor, ama nasıl? Saç nakli nasıl yapılır, kimler bu yöntemden yararlanabilir gibi sorularınızın yanıtı için doğru yerdesiniz. Hazırsanız içeriğimize başlayalım.

Saç Nakli Nedir ve Nasıl Yapılır?

Saç Dökülmesi Çoğunlukla Hangi Sebepten Kaynaklanıyor?

Vücudumuzda bulunan her kılın kıl kökü diye nitelendirdiğimiz, deri tabakasına ulaşan ve “çapa” denilen hücrelerden büyüdüğünü biliyoruz. Bu hücreler için birer kıl fabrikası diyebiliriz. Saçımızda bulunan bu kökler ise aslında saçın oluşması, büyümesi yani uzaması için gerekli olan içerikleri bünyesinde toplamakla görevli. Dolayısıyla saç fabrikası da diyebileceğimiz bu hücreler, olağan döngüleri bittiğinde –ki bu süreç genellikle 2-3 yıl kadar sürüyor- yenileniyor.

Zaman içerisinde çeşitli sebeplerden dolayı saç köklerinin tahrip olmasıyla birlikte kafamızın üst taraflarında saç kayıplarına sebep olabiliyor. Peki bu sebepler neler olabilir? Özellikle erkekler için saç kaybı yaşanmasının en yaygın nedeni, halk arasında kellik diye adlandırdığımız asıl adı androgenetik saçkıran problemi.

Saç Nakli Nedir ve Nasıl Yapılır?

Saç Nakli için Hangi Ameliyat Yöntemleri Tercih Ediliyor?

1952’de ilk saç naklini gerçekleştiren Amerikalı cilt doktoru yani dermatolog Dr. Norman Orentreich, kellik karşısında gerçek bir umut ışığı doğmasına vesile olmuştu. Saç naklinin ne olduğu son derece merak ediliyor. Aslında cerrahi bir prosedür olan saç naklinde adından da anlaşılacağı üzere kişinin kafatasında sağlıklı saç köklerinin bulunduğu bir bölgeden alınan saç köklerinin, saç kaybı bulunan kısımlara yerleştirilmesi işlemi gerçekleştiriliyor.

Saç naklinde genellikle iki ameliyat çeşidi tercih ediliyor. Birincisi, FUT yani Foliküler Ünite Nakli. Sprit metodu şeklinde de isimlendirilen bu teknikte, kişinin kafasının arka kısmından bir şerit saç kökü alınıyor. Üzerinde binlerce saç kökü bulunan bu şerit sonrasında 3 veya 4 kök içeren küçük parçalar halinde kesilerek ayrıştırılıyor. Ardından kafatasında saç yoğunluğu az olan bölgelerde açılan minik kesiklere bu küçük parçalar yerleştiriliyor ve tabii ki kaynak noktalarından dikiş işlemi yapılıyor.

Saç Nakli Nedir ve Nasıl Yapılır?

İkinci ameliyat şekli ise FUE yani Foliküler Ünite Ekstrasyonu. Saç köklerinin bir şerit halinde tek seferde alındığı FUT tekniğinin yanında FUE’de matkaba benzer bir aletle saç yoğunluğu olan yerlerden saç kökleri tek tek çıkarılıyor. Sonrasında, alınan her saç kökü için öncesinde kafatasında açılmış binlerce minik kesik eşleştiriliyor ve uygun şekilde yerleştiriliyor.

Saç nakli sonrası takip eden iki haftanın, bu sürecin en önemli zaman dilimi olduğunu söyleyebiliriz. Bunun sebebi ise, kafatasına eklenen dokunun kafatasına uyum sağlaması bu iki hafta içerisinde sağlanmasıdır. Ameliyatın üzerinden birkaç hafta geçtikten sonra, yeni saç köklerindeki saçlar dökülecek ve bu köklerden yenileri çıkmaya başlayacaktır. Yaklaşık 6 ay sonra ise yeni saçlar yavaş yavaş çıkmaya başlar ve 1 buçuk yılın sonunda ameliyatın gerçek sonucu ortaya çıkar.  

İlginizi Çekebilir: Saç Dökülmesine Ne İyi Gelir | Saç Dökülmesine Karşı Evde Doğal Çözümler

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!