featured

Safra Reflüsü Belirtileri Nelerdir | Alkalen Safra Reflüsü Tedavisi Nasıl Yapılır?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Safra reflüsü belirtileri ortaya çıktığında, kişilerin huzursuz olmasına neden olmakta ve yaşam kalitesini düşürerek kendisini rahatsız hissetmesine neden olur. Peki, insan yaşamını olumsuz yönde etkileyen safra reflüsü belirtileri nelerdir? Alkalen safra reflüsü neden olur? Safra reflüsü teşhisi nasıl konur? Mideye safra kaçması zararları nelerdir? Safra reflüsü nasıl tedavi edilir? İşte, merak edilen soruların cevapları ve safra reflüsü belirtileri hakkında her şey…

Safra Reflüsü Nedir? | Alkalen Safra Reflüsü

Safra reflüsü; alkali özellik taşıyan safra içeriğine bağlı olarak meydana gelen reflüdür ve safra reflüsü tedavisi; insan yaşamında hayat kalitesini düzenlemeye yöneliktir. Bilindiği üzere; sindirim ağızda başlar, ince bağırsak ve kalın bağırsaklara kadar devam eder. Kısacası; tüketilen besinler, ince ve kalın bağırsağa kadar parçalanır ve kullanılmaya hazır hale gelir. Mide de asit salgılayan bir organdır ve sindirim sisteminin en önemli parçasıdır.

Asit salgılayan mide hem kimyasal hem de mekanik sindirim gerçekleştirir. Mide içeriği eğer yemek borusuna geri dönerse buna reflü denir. Mide yüzeyinin hasar almasına ise gastrit adı verilir. Karaciğerde üretilen, mide içeriği zıttı olarak alkali olan, safra içeriğine bağlı olarak meydana gelen reflüye ise; safra reflüsü ismi verilir. Safra reflüsü, alkalen safra reflüsü olarak da adlandırılır. Safra reflüsü belirtileri ortaya çıktığında, hayat kalitesinde düşme yaşanır ve rahatsızlık, huzursuzluk hissi ortaya çıkar. Bu nedenle de safra reflüsü tedavisi olması gereken bir sağlık sorunudur.

Safra Reflüsü Midede Safra Neden Olur | Safra Kaçağı Nasıl Anlaşılır?

Safra reflüsü olanlar, safra reflüsü neden olur sorusunun yanıtını merak etmektedir. Safra reflüsü, safraya bağlı olarak yaşanmaktadır. Normal koşullarda safra, karaciğerde üretilir ve ince bağırsaklara geçiş yapar. Bazı etkenler nedeniyle, safranın normal işleyişinin dışında çalışması, safra reflüsünün ortaya çıkmasına neden olur. Safra reflüsü nedenleri de genel olarak şunlardır:

Safra sıvısının mideye dönmesi: Normal şartlarda safra sıvısının mideye geri dönmesi, ince bağırsak ve mide arasındaki kapak yardımıyla önlenir. Ancak bu kapağın bozulması ve normalin dışında çalışması durumunda, mide içeriği ile safra mideye geri dönebilir.Safra sıvısının yemek borusuna dönmesi: Özefagial sfinkter isimli kapak, mide ve yemek borusu arasında yer almaktadır. Söz konusu kapağın uzun süre açık kalması, safra içeriğinin yemek borusuna geri dönmesine ve safra reflüsü belirtileri görülmesine neden olabilir.Peptik ülser nedeniyle safra reflüsü: Kişide peptik ülser gelişmesi durumunda ince bağırsak ve mide arasında yer alan kapakçık tıkanabilir. Bu tıkanıklık sonucu, mide içeriği miktarı artar ve basınç artışı yaşanır. Safra sıvısı ile mide içeriği bu artan basınç nedeniyle yemek borusuna geri döner; safra reflüsü belirtileri ortaya çıkar.Cerrahi ameliyat sonrası safra reflüsü: Gastrektomi yani tüp mide ameliyatı sonrasında, midenin büyük bir kısmının kesilmesi yani midenin küçültülmesi (Gastrik Bypass Ameliyatı) nedeniyle safra reflüsü belirtileri yaşanabilmektedir.Obezite nedeniyle alkali safra reflüsü: Aşırı kilolu olmak, safra reflüsü yaşanmasına zamin hazırlayabilmektedir.Ağır kaldırma nedeniyle alkali safra reflüsü: Kişinin çok eğilmesi ya da sıklıkla ağırlık kaldırması, alkali safra reflüsü gelişimini tetikleyebilmektedir.

Mideye Safra Kaçması Belirtileri | Safra Reflüsü Belirtileri Nelerdir?

Alkali safra reflüsü, insan yaşamının kalite standardını düşüren bir rahatsızlıktır. Genel olarak safra reflüsü belirtiler gösterdiğinde, kişilerde rahatsızlık ve huzursuzluk hissi yaratır. Bunlar dışında safra reflüsü belirtileri şunlardır:

Yemek borusunda yanma hissi: Mide içeriğinin yemek borusuna geri dönmesi, yemek borusunda yanma hissine neden olabilmektedir. Bu, en yaygın safra reflüsü belirtileri arasındadır.Ses kısılması ve öksürük: Safra sıvısı ve mide asidi kimi zaman boğaza kadar gelir ve bu nedenle boğazda tahriş oluşur. Bu tahriş nedeniyle ses kısıklığı ve öksürük yaşanabilmektedir.Mide bulantısı, kusma: Alkali safra reflüsü nedeniyle mide bulantısı ve devamında kusma ortaya çıkabilmektedir. Çünkü mide içeriğinin yer değiştirmesi, mide bulantısını tetikleyebilir.Karın ağrısı: Yemek borusu ve midenin birleştiği yerde yaşanan safra reflüsü, özellikle üst karın ağrısına yol açar ve bu ağrıya yanma hissi de eşlik eder.Mide ekşimesi: Mide ekşimesi, safra reflüsü belirtiler arasında en ayın olanlar arasındadır. Bu durum, yemek borusunda yanmaya ve ağızda ekşi bir tada neden olabilir. Safra reflüsünün ileri boyutlarda olduğu durumlarda, kalp krizi hissiyle de karıştırılabilmektedir.Ani ve istenmeyen kilo kaybı: Dispepsi bir hazımsızlık sorunudur ve safra reflsüne bağlı gastrit gelişimi durumunda ortaya çıkabilmektedir. Dispepsi sonucunda da iştahsızlık yaşanır ve istenmeyen kilo kaybı yaşanabilir.

Safra Reflüsü Teşhisi Nasıl Konur?

Safra reflüsü teşhisi, kişilerin safra reflüsü belirtileri göstermesi ve bu şikayetler üzerine bir sağlık kuruluşuna başvurmasıyla kolaylıkla yapılabilmektedir. Yaygın olarak kişiler, safra reflüsü belirtiler arasında yer alan iştahsızlık, midede ve boğazda yanma ve mide ekşimesi nedeniyle sağlık kuruluşlarına başvurmaktadır. Bu şikayetle hastaneye başvuran hastaların önce anamnezi alınır. Hasta öyküsü alınırken bu şikayetlerin ne zaman başladığı, tekrarladığı iyice öğrenilir. Fiziki muayene sonrasında testler ve görüntüleme yöntemleri ile safra reflüsü teşhisi konur. Safra reflüsü teşhisi konurken yararlanılan yöntemler şunlardır:

Özefagus Manometresi: Bu yöntemde burundan bir katater gönderilir ve yemek borusu basıncıyla hareketleri görüntülenir.Gastroskopi Yöntemi: Bu yöntemde, ucunda kamera bulunan bir boru, ağızdan ince bağırsağa ulaştırılır. Böylelikle; yemek borusu, mide ve bağırsağın ilk bölümü gözle incelenebilir.Baryum Özefagus Mide Grafisi: Safra reflüsü belirtileri gösteren kişilerin baryumlu kontrast madde ile gaz yapıcı içmesi sonrasında bu yöntem sayesinde yemek borusu, mide ve ince bağırsağın ilk kısmı görüntülenir.24 Saatlik pH Metre Testi: Safra reflüsü olanlar, bu yöntemde burundan asit probu alır ve 24 saatlik ölçüm sonrasında yemek borusunun aside maruz kalma sıklığı ile şiddeti belirlenir.

Safra Reflüsü Tedavisi Nasıl Yapılır?

Safra reflüsü tedavisi amacı; yemek borusunda ve de midede meydana gelen inflamasyonun azaltılması, sindirim sisteminin normal işleyişini kazanması ve günlük yaşamı olumsuz etkileyen safra reflüsü belirtileri ortadan kaldırmaktır. Bu nedenle; safra reflüsü tedavisinde en temel amaç hastaların rahat hareket edebilmesini ve günlük yaşam kalitesini yükseltmeyi sağlamaktır. Tedavi için de yapılması gereken ilk olarak; yaşam tarzı değişikliği ile beslenme tarzı değişikliğidir. Bunun yanı sıra ilaç tedavisi de uygulanmaktadır. İlaç tedavisinin etki etmediği durumlarda cerrahiye başvurulur.

Safra Reflüsü Olan Ne Yememeli?

Safra reflüsü tedavisi ilk adımı; beslenme rutininin değiştirilmesidir. Safra reflüsü olanlar ilk olarak baharatlı yiyeceklerden uzak durmalı, çay ve kahve gibi mideyi ve yemek borusunu tahriş eden gıdaların kullanımına son vermeli ya da kısıtlamalıdır. Ayrıca sigara ve alkol gibi zararlı maddelerden de uzak durulmalıdır. Eğer safra reflüsü belirtileri yaşam tarzı ve beslenme tarzı değişikliği ile önlenemiyorsa o zaman ilaçlı tedaviye geçilir. İlaçlı tedavinin de sonuç vermemesi durumunda cerrahi operasyonlara başvurulur.

Safra Reflüsü İbrahim Saraçoğlu Tarifi

https://www.youtube.com/watch?v=F0OXJ-ZCsJ0Safra reflüsü belirtileri, safra reflüsü İbrahim Saraçoğlu kür tarifi ile azaltılabilmektedir. Siz de videoyu izleyerek İbrahim Saraçoğlu’nun safra reflüsü kürü tarifini uygulayabilirsiniz. Ancak bu şikayetiniz varsa öncelikle bir sağlık kuruluşuna başvurmalı ve teşhis aldıktan sonra doktorun ön gördüğü tedaviyi uygulamalısınız.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
1
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!