Uyuz hastalığı nedir? Yazın gelişi ile birlikte bu hastalık birçok insan üzerinde baş göstermeye başladı. Yoğun kaşıntı ile başka semptomları bir araya getiren uyuz hastalığı tedavi edilmediği takdirde yaşam kalitesini önemli ölçüde düşürebiliyor. Bu nedenle fark edilmesi sonrasında hemen bir doktor kontrolüne gidilmesi ve tedavi sürecine başlanması gerekebiliyor. Yazımızda uyuz hastalığı nasıl bulaşır, uyuz nasıl geçer gibi konulara ve uyuz hastalığı fotoğrafları video paylaşımlarına yer vereceğiz.
Uyuz Hastalığı Nedir? Uyuz Olduğunu Nasıl Anlarsın?
Uyuz hastalığı nedir? Uyuz hastalığının tıpta bilinen adı sarcoptes scabiei’dir. Bir böcek türü olan scabiei deri altında ince bir tünel kazar. Dişileri bu tünel içerisine yumurta ve dışkılarını bırakarak ilerler. Bu yumurta ve dışkılar uyuz hastalığının en önemli semptomlarının ortaya çıkmasına neden olur. Bu semptomların biri ya da birkaçının uzun süreli görülmesi durumunda ise uyuz hastalığı rahatlıkla anlaşılabilecektir.
1- Uyuz Böceği Nasıl Olur? Uyuz Böceği Gözle Görülür mü?
Uyuz böceği gözle görülür mü? Bu soru oldukça merak edilse de bunun mümkün olmadığını belirtmekte fayda var. Scabiei adı verilen uyuz böceği, sekiz bacaklıdır. Oldukça küçük olan bu böcek yalnızca mikroskop altında görülebilecektir. Bu nedenle hastalığın kesin tanısının konulabilmesi için hastadan kazıma yöntemiyle doku parçaları alınır ve mikroskop altında incelenir. Bu böceğin görülmesi sonucunda ise hastalığın tanısı kesin bir şekilde konulabilecektir.
2- Uyuz Vücutta Ne Kadar Yaşar? Uyuz Hastalığı Nasıl Bulaşır?
Uyuz hastalığı nedir? Uyuz böceğinin vücudun birçok bölgesinde 4 hafta ile 8 hafta aralığında yaşadığı bilinmektedir. Bu böcek yaşadığı sürece kazdığı ince tünele yumurtalarını ve dışkısını bırakmaya devam edecektir. Merak edilen bir diğer konu uyuz hastalığı nasıl bulaşır sorusudur. Uyuz hastalığı tipik olarak böceğin bir kişiden diğer kişinin vücuduna geçmesi ile bulaşır. Uyuz böceği çok yavaş bir hayvandır. Uçma, zıplama gibi özellikleri bulunmaz.
Çok yavaş bir şekilde sürünerek hareket eden bu böcek ortak eşya kullanımı, aynı yatakta yatma, cinsel ilişki ya da yakın temas yoluyla bulaşabilir. Bu noktada bilinen bir yanlışı düzeltmek gereklidir. Kedi ve köpekte bulunan uyuzun insana geçişi mümkün değildir. Bu iki ayrı canlı türünde, birbirinden farklı uyuz böcekleri olduğu gözlemlenmektedir.
3- Uyuz Hastalığının Belirtileri Nelerdir? Uyuz Belirtileri Ayırt Edilebilir mi?
Uyuz nasıl başlar durumu sonrasında uyuz belirtileri çok rahat bir şekilde diğer hastalıklardan ayırt edilebilecektir. Uyuz hastalığının belirtileri denildiğinde en belirgin semptomunun kaşınmak olduğu söylenebilir. Bu hastalıkta kaşıntı sürekli ve dayanılmaz bir hal alır. Sürekli kaşınan hastalar başka şeylere odaklanamadığı için yaşam kalitesinde düşüş gözlenir.
Bunun dışında sivilce benzeri döküntüler, kabuklu uyuz kabarcıkları, kızarıklık gibi cilt komplikasyonları ortaya çıkabilir. Ayrıca nadiren de olsa parmak aralarında 1-10 mm uzunluğunda beyaz ya da gri renkli çizgiler görülebilir. Bu çizgiler, scabiei böceği tarafından açılan tünellerin dışarıdan görünümüdür.
4- Uyuz Olan Kişi Ne Yapmalı? Uyuz Hastalığına Ne İyi Gelir?
Uyuz hastalığı nedir? Bu hastalığa yakalanan kişilerin yapması gereken bazı şeyler bulunuyor. Uyuz hastalığına ne iyi gelir konusuna geçiş yapmadan önce bu bilgilere yer vermek gereklidir. Hastalığın var olduğu konusunda şüphe yaşayan kişilerin ilk olarak diğer insanlardan uzak durması ve yakın temastan kaçınması önerilir.
Sonrasında kendi cildi ile temas eden tüm eşyaların en az 60 derece 60 dakika kadar yıkanmasına önem vermesi gereklidir. Aynı zamanda uyuz belirtileri bulunan kişilerin tek yatması ve partneriyle cinsel ilişkiden kaçınması bulaşma riskini ortadan kaldırabilecektir.
5- Uyuz Hastalığı Nasıl Geçer? Uyuz-Hastalığı Bitkisel Tedavisi
Uyuz hastalığı nedir? Uyuz hastalığı ekşi sözlük üzerinde oldukça tartışılan bir durumdur. Bu nedenle uyuz böceğini ne öldürür bitkisel çözümler ile ilgili paylaşımlara da sık sık rastlanabilecektir. Bu paylaşımlara göre beyaz sirke, zerdeçal ve çay ağacı yağının bu hastalığının semptomlarını geçirdiği söylenebilecektir.
Uyuz hastalığı bitkisel tedavisi Saraçoğlu tarafından önerilen bir kür bulunmaktadır. İbrahim Saraçoğlu tarafından verilen bu kürü kullanan birçok insan kaşıntının büyük ölçüde giderildiğin ifade etmektedir. Bu kürü yapabilmek için öncelikle kuru üzümü havanda birazcık dövmek ve bir kase yoğurt ile karıştırmak gereklidir. Sonrasında kaşıntının bulunduğu bölgelere kür sürülerek, bir süre bekletmek gerekecektir.
6- Uyuz Hastalığı Nedir? Uyuz Hastalığı Kendiliğinden Geçer mi?
Uyuz hastalığı nedir? Uyuz kendi geçer mi sorusuna kesin ve net yanıt verilebilmesi mümkün değildir. Uyuzdan kurtulanların yorumları baz alındığında büyük bir kısmının tedavi sonrasında hastalıktan tam anlamıyla kurtuldukları gözlemlenmektedir. Bitkisel çözümler ise yalnızca semptomların hafifletilmesi konusunda yardımcı olabilmektedir.
7- Uyuz Tedavisi Nasıl Yapılır? Uyuza Kesin Çözüm Nedir?
Uyuz hastalığı ile mücadele eden hemen herkes uyuz nasıl tedavi edilir, uyuz mikrobunu ne öldürür, uyuz geçmesi için ne yapmalı gibi sorulara yanıt arayabiliyor. Uyuza kesin çözüm arayışında iseniz, bu durumda ilk olarak doktor kontrolüne gitmeniz tanı sonrasında ise tedavi olmanız önerilir. Uyuzun tedavisinde genellikle krem ya da sabun içeriği kullanılmaktadır.
Uyuza iyi gelen sabun ve kremler hem semptomların giderilmesi hem de uyuz böceğinin üremesini durdurabilmektedir. Tedavi dışında benimsenen tüm yöntemler yalnızca şikayetlerinizi azaltacak, ancak hastalığınız tam anlamıyla geçiremeyecektir.
8- En Etkili Uyuz İlacı Hangisi? Eczanede Satılan Uyuz İlacı Etkili mi?
Uyuz hastalığı nedir? İnsandaki uyuz tedavisinde en etkili ilaç kişiye göre farklılık gösterebilir. Eczanede satılan uyuz ilacı olan ve en etkili sonucu verdiği düşünülen Permetrin, hastalıktan tamamen kurtulmanızı sağlayacaktır. Bu ilacın kaşıntı olan yüz ve saç harici tüm bölgelere kullanımı önerilir. 8-12 saat kadar bekletilmesi önerilen ilaç sonrasında duş ile tamamen vücuttan arındırılmalıdır.
Permetrin’in günlük bir kez kullanımı ile hastalığın birkaç gün içerisinde ortadan kaldırılabilmesi mümkün olabilecektir. Permetrin kremin gebelik ve 2 yaş altı çocuklarda kullanımı önerilmez. Bu nedenle kullanım öncesi mutlaka doktora başvurulması ve uygun görmesi halinde kullanılması gerekecektir. Bunun yanı sıra diğer etkili bir ilaç olan Wilkinson pomad kremde uyuzun tedavisi ve semptomların azaltılması için kullanılabilecektir. Uyuz kremi Wilkinsod pomad kullanımı için yazımızı okuyabilirsiniz.
9- Uyuzu Ne Öldürür? Uyuz Böceğini Ne Öldürür?
Uyuz hastalığı nedir? Bu konuda ve tedavisi hakkında kapsamlı bilgi verdikten sonra, uyuz böceğini ne öldürür sorusuna yanıt olabilecek yöntemlerden bahsedelim. Halk arasında bazı ürünler uyuz böceğinin öldürülmesi için kullanılabilir. Bu ürünlerin kullanım sonrasında semptomları azalttığı ve bulaşma riskini ortadan kaldırdığı söylenebilecektir.
A) Kolonya uyuzu geçirir mi?
Kolonyanın uyuzu geçirdiği yönünde kesin bir paylaşım bulunmamaktadır. Bilindiği üzere kolonya rahatlatıcı etkiye sahip alkol içerikli bir üründür. Sinek ısırığı gibi durumlarda kullanılan kolonyanın kaşıntıyı hafiflettiği biliniyor. Bu nedenle yoğun kaşıntı anında kaşınan bölgelere uygulanması önerilebilir.
B) Uyuz Hastalığı Nedir? Çamaşır Suyu Uyuza İyi Gelir mi?
Uyuz hastalığı nedir? Çamaşır suyu uyuza iyi gelen bir temizlik maddesidir. Özellikle eşyalar ve yüzeylerde bulunan scabiei böceğinin temizlenmesinde en etkili ürünün çamaşır suyu olduğu söylenebilir. Yaşam alanınızda uyuz hastalığı ile mücadele eden birinin bulunması halinde eşyalar ve yüzeyleri çamaşır suyunun bulunduğu su ile temizleyerek, bulaşma riskini ortadan kaldırabilirsiniz. Ancak çamaşır suyunun cilde uygulanması önerilen bir durum değildir.
C) Sirke Uyuzu Öldürür mü?
Uyuz hastalığı nedir? Sirke uyuzu öldürür mü? Sirke antibakteriyel özelliğe sahip olması sebebiyle temizlikte kullanılabilen bir malzemedir. Uyuz hastalığında da bulaşmayı önlemek için eşyalarda ve yüzeylerde sirkenin kullanımı önerilebilir. Ancak hastalığı geçiren kişilerin kaşıntısının bulunduğu bölgelere sirke sürmek, hastalığın ortadan kaldırılmasını sağlayamayacaktır.
D) Deniz Tuzu Uyuza İyi Gelir mi?
Deniz tuzu uyuza iyi gelir mi? Deniz tuzu uyuzun tedavisinde ya da semptomların azaltılmasında etkili olduğu yönünde bilimsel bir kanıt bulunmamaktadır. Ancak, deniz tuzu antienflamatuar ve antiseptik özelliği ile uyuza neden olan, bakterilerin öldürülmesinde etkili olabilecektir. Bu nedenle semptomların azaltılması için, ilaçlarla birlikte cilde uygulanmasında bir sakınca yoktur. Deniz tuzunun duş suyuna eklenerek, vücuda uygulanması önerilmektedir.
10- Uyuz Olanların Yorumları Neler? Uyuz Tam Anlamıyla Ne Zaman Geçiyor?
Uyuz hastalığı nedir? Uyuz olan kişilerin yorumları incelendiğinde hastalığın tedavi ile oldukça kısa bir sürede geçtiği sonucuna ulaşılabilecektir. Merak edilen bir diğer konu ise uyuz geçtikten sonra kaşıntı ne kadar sürer konusu. Uzmanlara göre scabiei böceğinin cilt altını tamamen terk etmesi sonrası ortalama 2 gün içerisinde kaşıntı, kızarıklık, döküntü ve sulu-kabuklu görünüm ortadan kalkmaktadır.
11- Uyuz Hastalığı Tedavi Edilmezse Ne Olur? Uyuz Hastalığının Geçtiği Nasıl Anlaşılır?
Uyuz hastalığı nedir? Uyuz hastalığının geçtiği semptomların tamamen ortadan kalkması ile anlaşılabilir. Ancak doktorun verdiği ilaç tedavisinin belirtilen süre sonuna dek kullanılması oldukça önemlidir. Uyuz tedavi edilmezse durdurulamayan, uykudan uyandıran ve hiçbir iş yaptırmayan ciddi bir kaşıntı isteği ortadan çıkacaktır.
Şiddetli kaşıntının devamlılığı yaşam kalitesini düşürürken uykusuzluk, stres, gerginlik ve ağrı hissinin ortaya çıkmasına neden olabilir. Hastalık ilerleyen süreçlerde egzama, impetigo, ektima, fronkül ve paronişi gibi durumlara sebebiyet verebilmektedir. Aynı zamanda tedavi edilmeyen uyuz hastalığı kalabalık ortamlarda başkalarının da risk altında olmasına neden olabilir. Hastalık kısa sürede birçok insana yayılım gösterebileceği için büyük bir salgın riski ortaya çıkabilir.
12- Bonus: Ne Yaptıysam Uyuz Geçmiyor? Uzun Süre Geçmeyen Uyuz Psikolojik Olabilir mi?
Uyuz hastalığı nedir? Ne yaptıysam uyuz geçmiyor diyorsanız, hastalığın psikolojik olduğunu düşünmeniz gayet olası bir durumdur. Uzun süre geçmeyen uyuz varlığında akıllara ilk olarak bu durumun psikolojik olarak yaşandığı gelecektir. Evet, psikolojik olarak uyuz hastalığı yaşadığımızı düşünebilmek tıpta karşılaşılabilen bir durumdur.
A) Psikolojik Uyuz Diğerlerinden Nasıl Ayırt Edilir?
Psikolojik uyuz diğerlerinden yalnızca tanı yöntemleri ile ayırt edilebilir. Doktorlar doku parçasını mikroskop altında inceleyerek, hastalığın var olmadığını kolayca tespit edebilir. Bu durumda ilk olarak yaşanan semptomların fiziksel bir hastalık ile alakasının bulunup bulunmadığı tespit edilmelidir. Bunun için ise bazı muayeneler ve tanı testlerinin yapılması gerekecektir.
Fiziksel bir hastalığa rastlanmadığı durumlarda hastanın iyi bir psikoloğa yönlendirilmesi gereklidir. Çünkü yoğun stres, bazı psikolojik rahatsızlıklar, bastırılamayan duygular aşırı kaşınma isteği uyandırabilir. Buda kişinin cilt komplikasyonları yaşamasına ve dışardan bu durumun uyuz olarak görünmesine sebebiyet verebilir. Ancak psikolog muayenesi sonrasında bu semptomlara neden olan durumlar değerlendirilerek, bir tedavi süreci oluşturulabilecektir.