featured

Sulh Komisyonu Nedir | Yargı Sistemine Dahil Olacak Sulh Komisyonu Dönemi Resmen Başlıyor 

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sulh komisyonu nedir? Beştepe’de gerçekleştirilen ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı 24. Dönem Adli Yargı Hakimleri ve Cumhuriyet Savcılarının Kura Töreninde, Cumhurbaşkanı tarafından açıklanan Sulh Komisyonlarının ne olduğu, ne iş yapacağı kamuoyunda merak edilmeye başladı.

Her ilde sulh komisyonları kurulacağını ve bu şekilde hakim ve Cumhuriyet savcılarının iş yükünün hafifletileceğini belirten Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sulh komisyonları aracılığı ile vatandaşlar ile kamu arasındaki uyuşmazlıklar, icra konuları ve aile hukuku gibi alanlarda yargının rahatlatılacağını ifade etti. Peki, Sulh Komisyonu nedir? Bu komisyonların amaçları, yetkileri ve işlevleri nedir?

Sulh Komisyonu Nedir? Bu Komisyonlar ile Mahkemelerin ve Yargının İş Yükü Azalacak

Sulh komisyonu nedir? Adli sisteme, 2012 yılında giren “arabuluculuk” kurumu ile mahkemelerin iş yüklerinde belirli bir azalma sağlanmıştı. Şimdi ise gündemde, arabuluculuk kurumuna ek olarak “sulh komisyonları” kurulması konusu bulunuyor.

Sulh komisyonu nedir? Sulh Komisyonları, her ilde kurulacak ve bu şekilde artık kornikleşmiş bir sorun olan mahkemelerin ve yargının iş yükü hafifletilecek. Sulh komisyonları sayesinde artık vatandaşlar, mahkemelere gitmeksizin uyuşmazlıklarını bu komisyonlar önünde daha hızlı bir şekilde çözebilecekler.

Sulh Komisyonu Ne Demek? Sulh Komisyonu Kimlerden Oluşur?

Sulh komisyonu ne demek? Yargının iş yükünü düşürecek yeni bir çözüm yolu olarak Türk hukuk sistemine dahil olacak Sulh Komisyonları, mahkemelere ya da savcılıklara gidilmeksizin daha hızlı bir şekilde uyuşmazlıkların görüşülmesi imkanını getirecek bir alternatif çözüm yolu olarak dikkati çekiyor. Bir usul hukuku kurumu olarak yargı sistemine katılacak sulh komisyonları sayesinde yargının iş yükünün hafiflemesi amaçlanıyor.

Sulh komisyonu kimlerden oluşur? Ancak şu an için sulh komisyonlarının tam olarak hangi anlaşmazlıklarda yetkisi olacağı, anlaşmazlıklara hangi usulle nasıl bakacağı, ne zaman kurulacağı, kaç kişiden oluşacağı, komisyonlara başvurunun nasıl yapılacağı gibi hususlar ise netleşmedi.

Sulh komisyonu nedir? Bu anlamda tam olarak ne zaman çalışmaya başlayacakları netleşmeyen sulh komisyonları huzurunda, uyuşmazlığın tarafı olanlar, konusunda tarafsız ve uzman kişilerden yardım alarak, mahkemeye gitmeksizin hızlı ve de kesin bir şekilde aralarındaki ihtilafı çözebilecekler.

Sulh Komisyonu Uyuşmazlıkların Çözümünde Dostane Bir Yöntem Olacak!

Sulh komisyonu nedir? Şu an için uygulamada birçok hukuki anlaşmazlığın çözümü için mahkemelere başvurulması gerekiyor. Bu ise artan nüfus ve hukuki anlaşmazlık sayısı neticesi mahkemelerin iş yükünün yüksek oranlarda artışına neden oluyor ve bu şekilde davaların çözüm süreleri de uzuyor. 

https://www.youtube.com/watch?v=98KwylwzsnY

Sulh komisyonu nedir? Adalet Bakanlığı hukuk sistemine eklenen dostane çözüm yolları sayesinde ise mahkemelerin ve yargının iş yükünün hafifletilmesi hedefleniyor.

Bu kapsamda daha önce hukuk sistemine dahil olan arabuluculuk müessesinden sonra şimdi de yeni bir alternatif ve dostane çözüm yolu olan Sulh komisyonları her ilde kurularak faaliyete geçecek. Sulh komisyonlarının vatandaşlar ile kamu arasındaki uyuşmazlıklarda, idare hukuku, aile hukuku ve icra konularında yetkilerinin olması bekleniyor.

Sulh Komisyonu Nedir? Hakim ve Savcı Yardımcılığı Müessesi de Getirilecek

Sulh komisyonu nedir? Her ilde kurulması planlanan Sulh Komisyonları yanında, toplam 21 bin 844 hakim ve savcının görev yaptığı yargı sistemine, hakim ve savcı yardımcılığı müessesi de getirilecek. Bu sayede bugün için adli yargıda hakim başına düşen ve 709 olan yıllık dosya sayısının azaltılması ve bu şekilde mahkemelerce uyuşmazlıkların daha kısa sürede çözüme kavuşturulması amaçlanıyor. İnfaz düzenleme kararları yazımızı okumak için tıklayınız.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!