featured

The Shard Kulesi: Modern Mimarinin Yeni Yüzü; Londra Köprüsü Kulesi

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yeni yapım teknikleri ve gelişen mimari usuller, dünyanın dört bir tarafında yeni simgesel yapıların doğmasına neden oluyor. Bu yazımızda, dünyanın en görkemli gökdelenleri arasında yer alan ve İngiltere’nin başkenti Londra’nın dikkat çeken yeni simgesel yapılarından biri olan The Shard kulesi hakkında merak edilenleri sizler için bir araya getirdik.

İngiltere’nin Siluetini Değiştiren Gökdelenler

YouTube video

Yeni inşa edilen ve tasarımları yapılan gökdelenler İngiltere’nin ve Başkent Londra’nın çehresini değiştirmeye devam ediyor. Özellikle Asya, Orta Doğu ve Amerika’da yükselen devasa yapıların benzerleri Kıta Avrupasında da kendini gösteriyor. Bu anlamda, Londra’nın ve İngiltere’nin en yüksek yapısı unvanına sahip olan, Shard Of Glass ya da Shard London Bridge (Londra Köprüsü Kulesi) olarak da bilinen The Shard kulesi incelemesini yakından yapacağız.

1 – Avrupa’nın En Yüksek Yapılarından Biri: The Shard Kulesi

The Shard kulesi, 309.6 metre yüksekliğe sahip 95 katlı bir gökdelen olarak İngiltere’nin en yüksek yapısı olması yanında, İstanbul “Çamlıca Kulesi (389 metre)” ile Moskova’da bulunan “Vostok Tower (373.7 metre)”, “South Tower – OKO (354.1 metre)” ve “Mercury City Tower (338.9 metre)” isimli yapılarından sonra Avrupa’nın da beşinci en yüksek binasıdır.

The Shard, Londra’yı iki ayrı yakaya ayıran ünlü Thames nehrinin güney kısmına inşa edilmiştir. Londra’nın ve dünyanın en ilgi çekici ve modern yapıları arasında yer alan “Londra The Shard”, Londra’nın yeni kentsel dönüşümünün en önemli parçalarından biri olması yanında kentinde simgesel yapıları arasında gösterilmektedir.

2000’li yıllarda tasarımına başlanan bu ünlü binanın, yapımına ise Mart 2009 tarihinde başlanmış ve Kasım 2012’de gökdelen tamamlanmıştır.

2 – Ünlü Mimar Renzo Piano’nun Başyapıtlarından Biri

Aralarında Pritzker Mimarlık Ödülü’nün de yer aldığı çok sayıda uluslararası ödülün sahibi olan ve dünyanın dört bir yanında artık kült haline gelmiş mimari yapılara imza atan ünlü İtalyan mimar Renzo Piano, The Shard’ın da tasarımcısıdır. Bu yönüyle de The Shard kulesi, ayrı bir değer kazanmıştır.

Çelik ve cam esaslı üretilen bu ünlü gökdelen, 244 metre yükseklikte bulunan gözlem katından mükemmel bir Londra manzarasını da ziyaretçilerine sunmaktadır.

3 – Ofisler, Restoranlar, Konutlar ve Otel

Piramit benzeri bir yapıya sahip olan Londra’nın bu ünlü gökdeleni, çok amaçlı bir bina olarak tasarlanmıştır. Her katta plan düzlemleri değişen ve yüzey alanları daha da azalan yapısı nedeniyle, The Shard’ın daha geniş olan ilk katlarında ofisler ve restoranlar yer alırken, orta bölümde bir otel, daha dar olan üst katlarda ise özel konutlar bulunur.

YouTube video

Sekiz eğimli cam cephe düzlemine sahip olan The Shard kulesi, bu sayede binada yer alan kış bahçelerinin en güzel ışığa kavuşmasına ve doğal olarak havalandırılmasına da olanak sağlar. Cephede kullanılan beyaz cam sayesinde değişen hava ve ışık koşullarına göre, Shard’ın da görüntüsü değişmektedir. Bu ise ünlü gökdelenin, Londra’nın değişen havasını yansıtmasına olanak tanır. Bu dinamik yapısı sayesinde “The Shard”, Londra ile bütünleşmiş ve kentin simgesel yapılarından biri haline gelmiştir.

Neo fütürizm mimari tarzına sahip olan ve Emporis Gökdelen Ödülü’nü de kazanan  The Shard’ın sahibi ise Sellar Property ile Katar Devleti ortaklığıdır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!