featured

Zorunluluğa Rağmen Kış Lastiği Olmaması Bilinçli Taksir Sayıldı | Yargıtay’dan Önemli Karar

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kış Lastiği Olmayan Sürücünün Aldığı Cezanın Artırılmaması Bozma Nedeni Kabul Edildi

Yargıtay 12. Ceza Dairesi yapılan temyiz incelemesi neticesinde verilen kararda, kış lastiği olmayan kamyonet sürücüsünün, çarptığı yayanın ölümüne sebep olması dolayısıyla aldığı cezanın artırılmasına hükmedilmemesi bozma nedeni olarak kabul edildi.  

Yargıtay 12. Ceza Dairesi tarafından verilen kararda kış lastiği bulunmayan bir kamyonetle buzlu yolda seyir eden ve bu esnada çarptığı bir kişinin ölümüne sebep olan kamyonet sürücüsünün eylemine “bilinçli taksir” hükümleri uygulanmak suretiyle cezasının artırılması gerekliliğine vurgu yapıldı.

Kış Lastiği Olmayan Kaza Olayı Nasıl Gerçekleşmişti?

Yargıtay 12. Ceza Dairesinin söz konusu temyiz incelemesine konu olayda; zorunluluk bulunmasına karşın kamyonetinde kış lastiği olmayan bir sürücü, Kocaeli Gebze İlçesinde, buzlanmış yolda seyir halindeyken kamyonetin kayması neticesi direksiyon hakimiyetini kaybederek bir yayaya çarpmıştı. Olay esnasında ağır yaralanan yaya ise, daha sonra yaşamını yitirmişti.  

Kamyonet sürücüsü de yargılandığı yerel mahkemede, bahse konu olay nedeni ile “taksirle öldürme” suçundan mahkum olmuş ve hapis cezasına çarptırılmıştı.

Temyiz Üzerine Dosya Yargıtay’a Taşındı

Yerel mahkeme tarafından verilen kararın temyiz edilmesi üzerine dosya temyiz incelemesi için Yargıtay 12. Ceza Dairesi’nin önüne geldi. Daire, yaptığı inceleme neticesinde yerel mahkeme tarafından verilen kararın bozulmasına hükmetti.  

Yargıtay 12. Ceza Dairesi tarafından verilen bozma kararında, söz konusu olayda sanığın sürücülüğünü yaptığı kamyonette zorunluluk bulunmasına karşın kış lastiği takılı olmadığına işaret edilerek, buzlu yolda seyir halinde olan kamyonette sürücünün, kış lastiğinin olmadığı gibi aracının lastiklerine zincir de takmadığı hususuna vurgu yapıldı. Yine sürücünün yol şartlarına uygun hızda olmadığı da belirtilerek, söz konusu olayda sürücünün tam kusurlu bir şekilde bir kişinin ölümüne sebep olduğu belirlendi.  

Bu tespit ve belirlemeler ışığında, Yargıtay 12. Ceza Dairesi tarafından, kamyonet sürücüsü olan sanığın eylemini Türk Ceza Kanunu (TCK) 22/3 maddesi kapsamında bilinçli taksirle gerçekleştirdiği ve kendisine verilen cezada TCK 22/3 maddesi gereğince artırım yapılması gerekirken, bu hususun gözetilmemesi bozma nedeni olarak kabul edildi.

Bilinçli Taksir Nedir?

Hukuk sistemimizde ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu sistematiği kapsamında kusur sorumluluğu kasıt ve taksir olmak üzere iki ana kısma ayrılmıştır.   Kasta bağlı kusur sorumluluğu da kendi içinde “doğrudan kast” ve “olası kast” olarak ikiye ayrılırken, taksire bağlı kusur sorumluluğu da yine kendi içinde “basit taksir” ve “bilinçli taksir” olmak üzere ikiye ayrılarak düzenlenmiştir.  

YouTube video

Basit taksir, failin özen ve dikkat yükümlülüğüne aykırı olarak istenmeyen duruma neden olmak şeklinde tanımlanabilirken, Bilinçli taksir ise failin ön görebildiği bir neticeyi istememesine karşın kural ihlalinde bulunarak ya da kişisel yetenek, şans ve benzeri etkenlere güvenerek fiili işlemesi halidir. Yani bu konuya örnek vermek gerekirse, sollama yasağı olan bir yolda yasağa rağmen sollama yaparak kazaya ve ölüme neden olan kişinin eylemi bilinçli taksir ile ölüme sebebiyet vermek olarak kabul edilebilir. Bilinçli taksir Türk Ceza Kanunu 22/3 maddesinde şu şekilde düzenlenmiştir:

“Kişinin öngördüğü neticeyi istememesine karşın, neticenin meydana gelmesi halinde bilinçli taksir vardır; bu halde taksirli suça ilişkin ceza üçte birden yarısına kadar artırılır”

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!