featured

Amerikan Doğa Tarihi Müzesi | Dünyadaki En Geniş Koleksiyona Sahip Hayvan Müzesi

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Amerikan Doğa Tarihi Müzesi, Amerika Birleşik Devletleri New York kenti Yukarı Batı Yakasında yer alan bir müze kompleksi olarak, her yıl milyonlarca ziyaretçiyi kendisine çekmeyi başarıyor. Dünya üzerindeki en popüler yapılardan biri olan American Museum of Natural History yani Amerikan Doğa Tarihi Müzesi ünlü Central Park yakınında birbiri ile bağlantılı 25 ayrı binadan oluşuyor. Dünyanın en büyük ve en ünlü müzelerinden birisi olan bu müzede 46 daimi sergi salonu yanında bir kütüphane ve araştırma laboratuvarları da bulunuyor.  

Amerikan Doğa Tarihi Müzesi | Eşsiz Müze Koleksiyonu

New York City gezilecek yerler listesinde de yer alan Amerikan Doğa Tarihi Müzesi sahip olduğu geniş koleksiyonu ile tüm doğa tutkunlarının ve gezginlerin başlıca uğrak yerlerinden biri durumunda bulunuyor. Müze koleksiyonlarında hayvan, bitki, fosil, meteor, kaya, mineral, insan kalıntıları yanında toplum kültürlerine ait 33 milyonu aşkın parça yer alıyor. Milyonlarca yıl öncesine ait fosillerin bir arada bulunduğu müzede 200’den fazla bilim insanı daimi olarak çalışırken, yine dünyanın en büyük dinozor fosil koleksiyonu da bu ünlü müzede ziyaretçilerini bekliyor.  

Amerikan Doğa Tarihi Müzesi Tarihçesi

32 milyon eser ile, her yıl beş milyondan fazla insan tarafından ziyaret edilen bu ünlü müzenin açılış tarihi de eski zamanlara dayanıyor. İngiltere’de bulunan Doğa Tarihi Müzesi ile birlikte dünya üzerindeki en önemli iki Doğa Tarihi müzesinden biri olan Amerikan Doğa Tarihi Müzesi 1869 yılından beridir dünyanın en gözde şehirlerinden biri olan New York’da hizmet veriyor.

150 yıldan daha çok bir tarihi kökene sahip bu ünlü müzede yer alan koleksiyonlar, araştırma ve eğitim faaliyetleri Amerika Birleşik Devletleri bilim kültürünü de gözler önüne seriyor. Tüm bunların yanı sıra pek çok ilgi çekici filme de konu olan müze, zaman zaman animasyon filmlere de konu olmuştur. 

Dünyanın Farklı Coğrafyalarından Gelen Örnekler ile Amerikan Doğa Tarihi Müzesi

Müzenin sahip olduğu 33 milyonu aşkın sergi parçası, dünya üzerindeki farklı coğrafyalardan bilimsel amaçlarla toplanmış örneklerden oluşuyor. Büyük bir arşiv niteliği de taşıyan bu müze içerisinde çeşitli dünya kültürlerinin sahip olduğu tarihsel ve aynı zamanda güncel biyolojik çeşitliliği de gözlemleme imkanı bulunuyor.  

Amerikan Doğa Tarihi Müzesi Bölümleri

https://www.youtube.com/watch?v=AE_LgoVXX7g

Müzede Bir Gece gibi birçok ünlü filme de konu olan bu ihtişamlı müzenin, Central Park West caddesi üzerinde bulunan ana giriş kapısı, son derece yüksek tavanlı bir giriş salonuna açılır. Burada, müze kadar ünlü olan T-rex saldırısına uğramış bir Sauropod’a ait demonstrasyon bu giriş bölümünde ziyaretçileri karşılar.

Müzenin ilk 4 katında değişik coğrafyalardan elde edilen biyolojik çeşitliliğe dair örnekler bulunur. Bu anlamda müzenin birinci katında su altı yaşamı, insan evrimi, Kuzey Amerika doğal yaşamı ve Amerikan yerlilerine ait galeriler yer alır. Ana girişin açıldığı ikinci katta ise Afrika ve Asya memelileri galerileri ile ünlü kelebek sergisi bulunur. Afrika doğasını gözler önüne seren üçüncü kat yanında nesli tükenmiş sürüngenler ve dinozorların sergilendiği dördüncü kat en çok ilgi çeken galerileri bünyesinde barındırır. Müzenin kütüphanesi de yine dördüncü katta bulunur ve araştırmacıların uğrak yeri durumundadır.  

İnteraktif Görüntüler Eşliğinde Müze Galerileri

Okyanus yaşamı, insan biyolojisi ve evrimi, değerli taş ve mineraller, Maya ve İnka gibi çeşitli kültürler, fosiller, dinozor türleri gibi doğa tarihine dair merak edilen her şeyi bu ünlü müzede bulmak mümkün oluyor. Her galeri için bilim insanları tarafından hazırlanan canlandırmalı tanıtımlar ve interaktif görüntüler, müzenin ziyaretçilerini büyülüyor. Yine müze bünyesinde küçük bir bölümde küçük hatıralar ve hediyeler alınması için bir altı adet alışveriş mağazası da ziyaretçilere hizmet veriyor.  

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!