featured
  1. Haberler
  2. Biyografi
  3. Bozkırın Tezenesi Neşet Ertaş Kimdir?

Bozkırın Tezenesi Neşet Ertaş Kimdir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Halk ozanı ve meşhur Türk sanatçısı olan Neşet Ertaş Kimdir? Ona Bozkırın Tezenesi lakabını kim vermiştir?
1938 yılında Kırşehir’in Çiçekdağı İlçesinde Abdallar köyünde dünyaya gelen Neşet Ertaş’ın babası saz ustası olan Muharrem Ertaş, annesi de Döne hanımdır. 7 kardeşi olan Neşet Ertaş, kardeşleri arasında 2. Sıradadır. Çocukluğu esnasında yıllarda farklı şehirleri gezdiği için okula gidemedi. Gezdiği şehirler; Nevşehir, Kırşehir, Niğde, Kırıkkale, Keskin, Yerköy, Kayseri ve Yozgattır. Eğer Bozkırın Tezenesi lakabını ona Yaşar Kemal vermiştir.

Köçeklikten Saz Ustalığına 


Neşet Ertaş, 5 ve 6 lı yaşlardayken önce keman çalmayı sonra da bağlama çalmayı öğrendi. Babasıyla birlikte katıldığı düğünlerde babasına kemanla eşlik etti. Abdallarda, 6 yaşına girmiş erkek çocuğu düğünlere götürülür, boş durmasın diye de eline bir zil verilirdi ve köçeklik yapması istenirdi. Biraz daha yaşı ilerlediğinde ise kaşıkla oynamayı öğrenirlerdi. Yaşları 12 kere geldiğinde ise eğer yetenekleri var ise eline bir çalgı verilir hayatına öyle devam ederdi.
Aile geçimleri artık böyle sağlanıyordu.  14 yaşında İstanbul’a geldi. Orada çeşitli işler yaptı. 1957 yılına gelindiğinde Şencalar Plak tarafından ilk plağı piyasaya çıkarıldı. Neden Garip Garip Ötersin Bülbül türküsü plak olunca Neşet Ertaş efsanesi başlamış oldu.

Leyla, Ertaş’ın Hayatını Değiştirdi


 
Ortalama 2 yıl boyunca İstanbul da çalışan Ertaş, sonrasında Ankara’ya giderek burada çalışmaya başladı. Ankara da çalıştığı bir gazino da Leyla adında bir kızla tanıştı. Fakat bu evliliğe babası Muharrem Ertaş’ın gönlü yoktu. Oğluyla Hamamönünde sohbet ederken Leyla bir anda içeri girdi. Muharrem Ertaş oradan ayrıldı. Oğlunun Leyla ile evlenme isteğine karşı şu Türküyü yazdı:

Temiz ruhlu,saf kalplisin,şöhretsin
Hakkın vardır evlenmeye evladım
Mevlam sana yapanları kahretsin
Aslı bozuk alma dedim evladım.

Babasının Leyla’ya aslı bozuk demesi, Neşet’i çok üzmüştü. Aşık olmuştu. Leyla’sından vazgeçecek değildi. Babasına karşı o da  Şöyle söyledi;

Analar insandır, biz insanoğlu.

Neşet Ertaş, Leylasından dolayı babasına darıldığı dönemde, anasına ve yârine İki Büyük Nimetim Var türküsünü kaleme aldı.

Birisi var etti beni
Birisi yar etti beni
İkisinin de birdir yari
Biri anam biri yarim.

 
Neşet Ertaş, Leyla ile 10 yıl evli kaldıktan sonra ayrıldı. Leyla ile evli kaldığı sürede şarkılar söyledi, ünlendi ama bir türlü mutlu olamadı. Bu evlilikten iki kız bir erkek evlatları oldu. O çok sevdiği Leylasından ayrılan Neşet Ertaş hasta oldu. Yine de Leyla’sına toz konduramadı. Kalbinden gelenleri sazına dökerek, Hata Benim türküsünü kaleme almıştır.

Bir günden bir güne sormadım seni
Körümüş gözlerim görmedim seni
Boşa mecnun eylemişim ben beni
Hata benim, günah benim, suç benim.

Babasıyla Leyla’sı arasında kalan Neşet Ertaş, babasının gönlünü alabilmek için, gönlünün yangınını dindirmek için Ahirim Sensin türküsünü yazmıştır.

Gönlüm inanmıyor ayrıldığına
Gözyaşım sen oldun, kahirim sensin.
Evvelim sen oldun, ahirim sensin!

Leylasından ayrıldıktan sonra hasta olan Neşet Ertaş’ın parmakları felç oldu. Müzisyenlikten başka mesleği olmayan Ertaş, işsiz kaldı. Çareyi Almanya da yaşayan kardeşinin yanına gitmekte buldu. Tedavisini orada yaptırdıktan sonra 3 çocuğunu da yanına alarak mesleğine burada devam etmeye başladı. Çocukların düzeninin bozulmaması, eğitimlerinin doğru bir şekilde verilmesi için Almanya da uzun yıllar yaşadı. 2000 Li yıllara gelindiğinde Türkiye de sahne hayatına yeniden döndü.
Ertaş meslek hayatı boyunca kimseyle çalışmadı. Her zaman kendisi çalıp kendisi söylemeyi tercih etti.

UNESCO Tarafından Yaşayan İnsan Hazinesi 


UNESCO tarafından yaşayan insan hazinesi kabul edilen Ertaş, 2011 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Konservatuvarı tarafından fahri doktora ödülüne layık görüldü. 25 Eylül 2012 tarihinde ise İzmir de tedavi gördüğü bir hastanede Prostat kanserinden dolayı 74 yaşında hayatını kaybetti. Ertaş’ın adının yaşaması için Kırşehir de caddelere, okullara adı verildi.

Neşet Ertaş’ın Albümleri

Hareli Gelin
Toplanmış Hakimler Dediler İdam (Adnan Menderese Yazmış olduğu Türküsü)
Çoban
Diloylu Halay Havası
Varıp Bir Kız On Yaşına Değince
Şeytanın Atına Binip Yeldirme
Bir Leyla Misali
Yardan Tatlısı Bulunmaz
Engeller Koymuyor Yar Sana Varsam
Ceylan
Bir Çift Turna Gördüm
Kıbrıs Destanı (Kıbrıs Barış Harekatından Sonra Yazmış Olduğu Türküsü)
Giyindim Kuşandım Gittim Düğüne
Aşk Elinden Ağlayan
Sar Leyla Leyla
Hasta Düştüm

 

BAKINIZ: Minik Serçe Sezen Aksu’nun Müzik Dünyasına Kazandırdığı isimler (6 Kişilik Tam Liste)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!