featured

Bu Padişahlar Osmanlı Halkı Tarafından Çok da Sevilmiyordu! İşte, Sevilmeyen Osmanlı Padişahları

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Osmanlı padişahların hepsi halk tarafından çok sevilmiyordu elbet! İşte, Osmanlı halkı tarafından çok da sevilmeyen padişahlar ve sevilmeme nedenleri…

600 yıllık tarihiyle ünlü Osmanoğlu ailesinin yönettiği Osmanlı Devleti tam tamına 36 padişahın yönetimine tanıklık etti. Osman Bey ile başlayıp Vahdettin ile son bulan Osmanlı padişahlığı süresince, sevilen kadar sevilmeyen padişahlar da tahta geçti. İşte, Osmanlı halkı tarafından çok da sevilmeyen, halkın bir bölümünün tepki gösterdiği Osmanlı padişahları ve bu padişahların sevilmeme nedenleri…

3. Mehmet

3. Mehmet

Sancaktan gelip Osmanlı tahtına oturan son şehzade olan 3. Mehmet hiç kuşkusuz Osmanlı halkı tarafından en sevilmeyen padişahtı. Çünkü 3. Mehmet’in tahta çıktığındaki ilk işi; aralarında bebeklerin yoğun olduğu 19 kardeşini de öldürtmek! Hatta bu davranışı yalnızca Osmanlı halkının değil, Osmanoğlu ailesinin de nefretini kazanmasına neden olmuş.

Osmanlı’nın son padişahından önceki 35.padişah Mehmed Reşad, kılıç kuşanma merasimi sonrasında dedelerinin mezarını ziyaret ederken 3. Mehmet’in mezarını ziyaret etmemiştir. Çocuk katilinin mezarını ziyaret etmek istemediğini söyleyen Mehmed Reşad aslında Osmanlı Hanedanı’nın da 3. Mehmet’i çok da sevmediğini gösteriyor.

2. Mahmut

2. Mahmut

İnkılapçı ve modern padişah olarak bilinen, modern Türk ordusunun temellerini atan, sarığı yasaklayıp fes ve modern kıyafetlerle Osmanlı halkının karşısına ilk kez çıkan yenilikçi padişah 2. Mahmut da tüm bunlara rağmen çok da sevilmeyen padişahlar arasında yer alıyor. İnkılapçı olması nedeniyle bazı kesimler tarafından tepki gören 2. Mahmut’un asıl sevilmeme nedeni de bir hayli ilginç.

Padişahlığı döneminde yaşanan kolera gibi salgınlardan dolayı halkı tedavi etmesi için Avrupa’dan en iyi hekimleri getiren 2. Mahmut yine de yaranamamış. Çünkü halkın bazı kesiminden insanlar, kafir oldukları gerekçesiyle Avrupa’dan getirtilen hekimlere tedavi olmayı reddetmiş. Ve 2. Mahmut’un adı, “Gavur Padişah”a çıkmış!

Kanuni Sultan Süleyman / 1. Süleyman

Kanuni Sultan Süleyman / 1. Süleyman

Adaletli yönetim anlayışı nedeniyle doğuda Kanuni Sultan Süleyman olarak batıda ise Muhteşem Süleyman olarak bilinen 1. Süleyman tam 46 yıl boyunca padişahlık yaptı. Haliyle seveni kadar sevmeyeni de çok oldu. Kanuni Sultan Süleyman’ın, Osmanlı halkının bazı kesimleri tarafından sevilmemesinin ana nedeni ise; halkın çok sevdiği Şehzade Mustafa’yı öldürtmesi.

Genç Osman / 2. Osman

Genç Osman / 2. Osman

Osmanlı şehzadeleri arasında en kültürlüsü olarak bilinen Genç Osman aynı zamanda Osmanlı padişahları arasında en genç öldürülen padişah. Genç Osman’ın halkın bir kesimi tarafından sevilmeme nedeni ise; modern ve reformist olması.

Hatta Osmanlı halkının bir kesimi, Genç Osman’ı dinsiz olarak yaftalamış. Tahttan indirilirken sonra Osman Çelebi adını alan Genç Osman, Yedikule Zindanlarına atılmış ve burada çeşitli hakaretlere maruz bırakılarak Yeniçeriler tarafından boğularak öldürülmüş.

Fatih Sultan Mehmet / 2. Mehmet

Fatih Sultan Mehmet / 2. Mehmet

Osmanlı’nın sevilmeyen padişahları arasında İstanbul’un fatihi Fatih Sultan Mehmet’in de olması size biraz garip gelebilir! Fatih Sultan Mehmet’in, Osmanlı halkının bir kısmı tarafından sevilmemesinin nedeni ise; kardeş katli yasasını çıkarması. Bununla birlikte Fatih Sultan Mehmet’in Hristiyanlık dinine olan merakı da dindarların ve halkın tepkisine neden olmuş.

4. Murat

4. Murat

Tütün ve içki yasağı ile nam salan 4. Murat da halkın bir kesimi tarafından desteklenip sevilen, bir kesimi tarafından çok da sevilmeyen Osmanlı padişahları arasında yer alıyor. Muhafazakarların desteğini alarak tütün yasağı getiren 4. Murat bununla birlikte kahvehaneleri de yasakladı.

Osmanlı yönetimi karşıtı konuşmalar yapılıyor gerekçesiyle kahvehaneleri kapatma kararı veren 4. Murat bu yasağa uymayarak kahveleri açan kahvehanecileri de idam etti.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!