featured

Etkili İnsanların 10 Ortak Özelliği

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sözleriniz ya da davranışlarınız karşınızdaki insanı ne derece etkiliyor? Arkadaş veya aile ortamında iletişiminiz güçlü mü? İnsanları etkileme konusunda ne kadar başarılısınız? Siz de bu soruların cevaplarını almak için buradaysanız doğru yerdesiniz demektir. Peki etkili bir insan olup olmadığınızı nasıl anlayabilirsiniz, yani etkili insanlar ne gibi özelliklere sahiptir? Gelin tüm bu soruların yanıtlarını birlikte inceleyelim…

YouTube video

Kişiliğinizi oluşturan unsurlar, söylediklerinizin aksine gerçekleştirdiğiniz eylemlerdir. Etkili insanların ise onları ele veren belirli kişilik özellikleri bulunur. Bu özelliklerin yanı sıra edindiğimiz alışkanlıklar da hayatımıza büyük ölçüde etki ederler. Söylediklerimiz ve yaptıklarımızın tutarlı olması, bilinçli davranıp davranmadığımız gibi hususlar etkili bir insan olup olmadığımız hakkında bize bazı ipuçları verebilir. O halde başlayalım:

1 – Etkili İnsanlar Aldıkları Kararları Gerçekleştirebilirler

Öncelikle etkili insanlar aldığı kararları hayata geçirmeyi başaran insanlardır. Eyleme dökülemeyen eylemlerin gerçek hayatta bir karşılığı bulunmamaktadır. Aynı zamanda etkileme gücü yüksek insanlar, oluşturdukları her plan için değişken hayat koşullarını göz ününde bulundururlar ve değişen koşullar için planlarını güncellerler. Yani küçük bir olumsuzlukta kararlarından vazgeçerek pes etmek yerine ortam koşullarına uyum sağlamayı tercih ederler.

2 – Kendilerini Önemserler

Hemen hemen her insan daima iyi olmak gerektiğine inanırlar. Bu kanı aslında pek de doğru değildir. Kibar ve iyi niyetli bir insan olmak oldukça güzel bir özelliktir, ancak bu, daima iyi olmak zorunda hissettiğin için kararlı bir şekilde ilerlediğin yoldan sapmanı gerektirmez. Diğer insanlar üzerinde etki bırakan insanlar, öncelikle kendilerini düşünürler. Fakat bu, başka insanları kendi hedeflerine ulaşmak için harcamaları anlamına gelmez. Kararlılıkla yürüdükleri bir yolda başkalarına zarar vermek sahip oldukları olumlu izlenimi zedeler.

3 – İnsanlara Saygılı Davranmayı Bilirler

Günlük hayatta sık sık duyduğumuz, çevremizde rastladığımız bazı cümleler vardır. İş yerine veya okula uykusuz gittiğiniz gün arkadaşlarından birinin “Ne kadar yorgun görünüyorsun. Bir şey mi oldu?” sorusuyla karşılaşmış olabilirsiniz. Ya da yalnızca canınız o gün makyaj yapmak istememişsinizdir, fakat yine de soru dolu gözlerle karşılaşmanız oldukça mümkündür. İnsanlar çevresindeki insanlara karşı ince ince iğnemeler yaparak kendini iyi hissetmeye çalışırlar.

YouTube video

Muhtemelen bu ince iğnelemelere hayatınızın bir yerinde mutlaka denk gelmişsinizdir. Kendilerine ve çevresindekilere saygı duyan insanlar ise bu tür davranışlarda asla bulunmazlar. Etkileme gücü yüksek olan insanların bir diğer ortak özellikleri ise işte budur: Kendileriyle birlikte, çevresindekilere, arkadaşlarına ya da çalışanlara verdikleri değer. Karşısındaki insanı anlarlar ve ihtiyaçlarını ciddiye alırlar. Kendilerinde olumlu gördükleri yanları övüp yüceltmek yerine iş arkadaşlarına övgü dolu sözler sarf ederler. Bu yüzden “ben” dilini tercih etmek yerine “biz” dilini kullanmayı tercih ederler.

4 – Hayattaki Sürprizlere Karşı Hazırlıklıdırlar

Hayat her zaman önceden tahmin ettiğimiz şekilde devam etmez. Hatta çoğu zaman hiç tahmin etmediğimiz noktalarda buluruz kendimizi. Hayatımızı etkileyen onlarca karmaşık etken, müdahale edemeyeceğimiz yüzlerce husus vardır. Etkili insanlar hayatın bu değişken yapısının farkındadır ve bu yüzden akıcı ve esnek bir yapıya sahiptirler.

5 – Sağlıklı Tartışmalar Meydana Getirirler

Tartışma dediğimizde neredeyse hepimizin aklına tatsız olaylar, çatışmalar gelir. Ancak sağlıklı tartışmalar, özellikle iş hayatında gerçekleşen tartışmalar işletmeleri ve kişileri daha iyi bir noktaya taşımak için son derece önemlidir. Etkili insanlar bu durumun bilincini taşırlar. Çalıştıkları insanlarla her zaman aynı fikirlere sahip olmak gibi bir beklentileri yoktur.

YouTube video

Var olan farklı fikirlerin tartışılmasıyla doğru kararlara erişebileceklerini bilirler. Bu nedenle yapılan toplantılarda herkes aynı fikre sahipse, farklı görüşlerin ortaya çıkmasını ve bir tartışma oluşmasını sağlarlar. Bu sayede, ortak amaçları için en sağlıklı karara ulaşabileceklerinin bilincindedirler.

6 – Etkili İnsanlar Kendi Eksikliklerinin Farkındadır

Etkili insanlar, farkındalıkları son derece yüksek insanlardır. Yani kendinde var olan eksikliklerin neler olduğunu bilirler ve iş birliği yapacakları insanları seçerken de bu eksiklikleri baz alırlar. Hiçbirimiz mükemmel varlıklar değiliz, hepimizin eksiklikleri, yanlışları var. Ancak bunların farkında olarak, eksik yanlarımızı tamamlayacak bu noktalara destek verecek insanlarla çalışarak mükemmel sonuçlar elde edebiliriz.

7 – Sorunlara Takılmak Yerine Fırsatları Görmeyi Bilirler

İnsanların odaklandıkları şeyler genellikle farklıdır. Kimi insan hayatındaki sorunlara ve o sorunları çözmeye o kadar çok odaklanır ki karşısına çıkan fırsatları göremez. Kimi insan ise –etkili insanlar- hayatta önemli olanın fırsatlar olduğunu bilirler. Sorunların farkındadırlar, ancak onları çözmek için hayatlarının büyük kısmını harcamazlar. Yani etkili insanlar, fırsatları gören ve onlara odaklanabilen insanlardır. Bu sayede hayatta her an devam eden değişim onları tedirgin etmez. Onlar değişimin getirebileceği riskleri değil, getirdiği fırsatları görmeyi ve bu yeni fırsatlardan yararlanabilmeyi amaçlarlar.

8 – İnsanlara Karşı Tutarlı Davranışlar Sergilerler

Adil olmanın olanaksız olduğunu düşünen insanlar çoğunlukla adil insanlar değillerdir. Bazı evrensel adalet ilkeleri mevcuttur. Kısacası, etkili insanlar diğer insanlara karşı açık olur ve gereksiz iyiliklerden kaçınır. Bu, insanlara iyilik yapmayın ya da kötü olun anlamlarını taşımaz. İnsanlara karşı davranışlarınızda tutarlı olmanız gerektiği anlamını taşır. Bu durum belki de insanlara yapacağınız en adil davranışlardan biri olabilir. Teoride bunu söylemek, pratikte uygulamaktan daha kolaydır elbette. Çünkü bu durum bazen doğamıza aykırı olabilir.

9 – Aldıkları Kararın İletişimini Gerçekleştirirler

Etkili insanlar iletişim halinde olmaktan çekinmezler. Aldıkları kararlar için gerçekleştirmeleri gereken iletişimi gerçekleştirme sorumluluğunu alırlar. İş hayatında planlarını açıklayabilir bu konuda kendisine bağlı çalışanları veya üstlerinin yorumlarına kulak verirler. Aklına yatan bir yorum olduğunda planlarında rahatlıkla değişiklik yapabilirler. Çünkü gerekli iletişimin gerçekleştirilmediği hiçbir kararın başarıya ulaşmayacağını bilirler.

10 – Etkili İnsanlar Zaman Yönetiminde Başarılıdır

Her gün onlarca eylem gerçekleştiriyoruz. Etkili bir insan olmanın başlıca koşulu, günlük hayatta yaptıklarımızın hangilerinin daha önemli olduğunu ve bundan yola çıkarak öncelik sırasını belirlemektir. Önemli olan işlerle, acil olan işleri birbirinden ayırmak gerekir.

YouTube video

Yalnızca günü kurtarmak için acil olan işleri yaparsak esas yapmamız gereken işleri devamlı ertelemek zorunda kalabiliriz. Etkili insanların bunu yapması söz konusu değildir. Bu yüzden etkili bir insan olabilmek için yapmanız gereken ilk şey zamanı verimli ve mantıklı bir şekilde yönetebilmek olmalıdır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!