Genital Siğil Tedavisi Hakkında Bilinmesi Gereken 21 Önemli Nokta!

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Genital siğil tedavisi bitkisel yolları da oldukça araştırılan konular arasında. Ancak genital siğil tedavisi kesin çözümü için bitkisel bir tedavi bulunmuyor. Her ne kadar çeşitli bitkisel tavsiyeler veriliyor olsa da genital siğillere tıbbi olarak müdahale edilmesi şart.

Peki genital siğil nedir, genital siğil kesin çözüm nedir, genital siğil tedavisi nasıl yapılır, genital siğil tedavisi yapılmazsa ne olur? Bu yazımızda 21 başlıkta en merak edilen sorulara yer verip ayrıntılı olarak cevapladık…

1- Genital Siğil Nedir?

Genital siğil nedir; kadınlarda ve erkeklerde görülebilen HPV enfeksiyonunun (human papilloma virus – insan papilloma virüsü) genital bölgedeki belirtisidir. Genital siğiller ‘’kondiloma aküminata’’ adıyla da bilinir. Genital siğiller cinsel yolla bulaşmaktadır.

2- Genital Siğil Çeşitleri Nelerdir?

HPV virüsünün 200’den fazla türü vardır. Ancak bu HPV virüslerinin sadece 40 tanesi genital siğil oluşumuna yol açar. Genital siğillerin oluşumuna en çok HPV 11 ile HPV 6 neden olur. HPV 11 ve HPV 6 tipleri genital siğilin oluşmasına en çok neden olanlar olsa da kansere neden olmazlar.

3- Genital Siğil Ve HPV Bağışıklık Sistemi İle İlişkili!

Tahminlere göre insanların yaklaşık olarak yüzde 60’ı HPV ile karşılaşıyor. Ancak bu bağışıklık sistemi ile de alakalı olduğu için herkeste genital siğil oluşumu yaşanmıyor. Çünkü HPV virüsü vücuda girince sıklıkla bağışıklık sistemi tarafından baskılanıyor.

Yani evet, HPV virüsü bağışıklık sistemi sayesinde genital siğil oluşmadan vücut tarafından yok edilebiliyor. Ancak HPV’nin bağışıklık sistemi tarafından baskılanmadığı durumlarda da genital siğil oluşumu baş gösteriyor. Çoğunlukla da bulaş sonrasında ortalama olarak bir sene içinde genital bölgede siğil ortaya çıkıyor.

Genital Siğil Tedavisi Hakkında Bilinmesi Gereken 21 Önemli Nokta!

4- Her Siğil HPV Değildir!

Genital bölgede siğil oluşuna yol açan HPV virüsleri, kansere neden olan tipler değildir. Dolayısı ile her siğil HPV olmadığı gibi her siğil kanser değildir. Ancak HPV’nin bazı tipleri anüste, peniste, ağız içinde, boğazda kansere yol açabileceği için HPV’nin önlenmesi oldukça önemli!

5- Genital Siğil Belirtileri Nelerdir?

Peki, genital siğil belirtileri nelerdir? Erkeklerde ve kadınlarda genital siğil belirtileri ufak farklılıklara benzerlik taşıyor. Ortak olan belirtiler de; genital siğillerin genellikle küçük kabarcıklı ve pütürlü yapılar olması. Bu küçük ve pütürcüklü yapılar birleştiğinde karnabahar görünümünü alabiliyor. Ayrıca genital siğiller çoğunlukla herhangi bir şikayete yol açmazlar ancak cinsel ilişki esnasında kanama yapabilir ya da kaşıntıya neden olabilir.

6- Kadınlarda Genital Siğil Nerede Çıkar?

Kadınlarda genital siğil çıkan yerler genel olarak şu şekilde sıralanabilir:

  • Vajina çevresinde ya da vajina içinde
  • Rahim ağzında
  • Anüs çevresinde ya da anüs içinde
  • Vulvada
  • Kasık bölgesi ve çevresinde

7- Erkeklerde Genital Siğil Nerede Çıkar?

Erkeklerde genital siğil çıkan yerler de şu şekilde sıralanır:

  • Testislerde
  • Kasık çevresinde
  • Peniste
  • Anüste
  • Bacak arasında
Genital Siğil Tedavisi Hakkında Bilinmesi Gereken 21 Önemli Nokta!

8- Genital Siğil Nasıl Bulaşır?

Genital siğil tedavisi yapılması gereken bir HPV virüsü kaynaklıdır ve bulaş yolu cinselliktir. Kısaca özetleyecek olursak genital siğil bulaşma yolları şu şekildedir:

  • Vajinal cinsel ilişki
  • Anal cinsel ilişki
  • Oral cinsel ilişki
  • HPV virüsüyle enfekte olmuş derinin genital bölgeye temas etmesi

Ayrıca genital siğil anneden bebeğine bulaşabilir. HPV virüsü taşıyan hamilelerde doğum ile birlikte virüs bebeğe geçebilir. Bu nedenle HPV virüsü taşıyan ve anne olmayı planlayan kişiler için genital siğil tedavisi yapılması önemlidir.

9- Korunmak, Genital Siğil Bulaşmasına Engel Değil!

Genital siğili olanların bunu partnerlerine belirtmesi gerekir ve genital siğil tedavisi bitmeden cinsel ilişkiye girilmemesi gerekir. Her zaman için genital siğil bulaşmasının önüne geçilmesi için de korunmadan cinsel ilişkiye girilmemesi tavsiye edilir. Ancak korunmak, genital siğil bulaşmasına engel değil!

Çünkü kondomun temas etmediği yani örtmediği genital bölgenin, genital siğil ile temas etmesi de bulaşmasına neden olabilir! Kısacası HPV’yle enfekte olmuş derinin genital bölgeye temas etmesi de bulaşmaya neden olabilir.

10- Genital Siğil Bulaşınca Hemen Belirti Vermeyebilir!

Vajinal siğil bulaşır bulaşmaz belirti vermeyebilir. Uzun bir süre sessizce vücutta kalabilir. Dolayısı ile genital siğil bulaştıktan saylar veya yıllar sonra ortaya çıkabilir. Bu süreçte kişi taşıyıcıdır ve başkalarına da bulaştırabilir.

11- Genital Siğilin Ne Zaman ve Kimden Bulaştığı Bilinemez!

HPV virüsü bulaştıktan hemen sonra genital siğile neden olmadığı, aylar ya da yıllar sonra belirti verebildiği için ne zaman ve kimden bulaştığını tespit etmek de mümkün değildir.

12- Genital Siğil Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Peki, genital siğil tedavisi yapılmazsa ne olur? Eğer genital siğil tedavisi yapılmazsa siğiller gün geçtikçe çoğalabilir ve boyutlarında da büyüme olabilir.

Genital Siğil Tedavisi Hakkında Bilinmesi Gereken 21 Önemli Nokta!

13- Genital Siğil Hangi Testle Belli Olur?

Vajinal siğiller kadınlar için basit bir jinekolojik muayene ile tespit edilebilir. Yine erkeklerde de yapılacak bir fiziki muayene ile teşhis edilebilir. Genel olarak genital siğil teşhisi için şu testler yapılır:

  • Pap Smear Testi (kadınlar için)
  • HPV DNA testi
  • Kolposkopi
  • Servikal biyopsi

a- Pap Smear Testi Nasıl Yapılır?

Pap smear testi kadınlar içindir. Jjinekolojik muayene esnasında özel bir fırça ya da spatul ile vajina girişinden örnek alınır. Pap smear testi acısız bir işlemdir, anestezi de gerektirmez. Pap smear testi yalnızca hpv teşhisi için değil; kanser tanısı konmasında da kullanılrı fakat bu tanı için d etek başına yeterli değildir.

b- HPV DNA Testi Nasıl Yapılır?

Bu test, pap smear testi sonrasında yapılır. Eğer pap smear testi pozitif çıktıysa söz konusu hpv’nin kansere neden olma ihtimalinin araştırılması için uygulanır.

c- Kolposkopi Testi Nasıl Yapılır?

Kolposkopi testinde serviks, vulva ve vajina ışıklı bir büyüteç le incelenir.

d- Servikal Biyopsi Nasıl Yapılır?

Servikal biyopsi ile rahim ağzından doku örneği alınır. Bu doku örneğinde de kansere yol açabilecek hücre değişimleri araştırılır.

14- Genital Siğil Tedavisi Nasıl Yapılır?

Gelelim yazımızın asıl konusu genital siğil tedavisi nasıl yapılır sorusunun cevabına… Genital siğile neden olan HPV virüsünü vücuttan atmaya yarayacak herhangi bir tedavi günümüzde yoktur. Fakat genital siğil tedavisi ile bu oluşumlar yok edilebilir ve siğilin olduğu doku temizlenir. Genital siğil tedavisi yöntemleri de şunlardır:

  • Genital siğil kremi tedavisi
  • Kriyoterapi (genital siğil dondurma)
  • Elektrokoterizasyon (genital siğil yakma)
  • Genital siğil cerrahisi (ameliyatla genital siğil temizleme)

a- Genital Siğil Kremleri ile Genital Siğil Tedavisi

Genital siğil tedavisi için genital siğil kremleri doktorlar tarafından reçete edilebilir. Siğilin olduğu dokuya kimyasal içerikli kremler uygulanarak siğilin yakılması amaçlanır.

b- Kriyoterapi (Genital Siğil Dondurma)

Genital siğil tedavisi için uygulanan yöntemlerden biri kriyoterapidir. Bu işlemde siğil üzerine nitrojen püskürtülür ve siğilin dondurulması hedeflenir. Kriyoterapi anestezi gerektirmeyen basit bir işlemdir.

c- Elektrokoterizasyon (Genital Siğil Yakma)

Elektrokoterizasyon yani genital siğil yakma yöntemi, genital siğil tedavisi için en çok başvurulan yöntemlerden biridir.

Genital Siğil Yaktırma Nasıl Yapılır?

Bu yöntemde siğiller, elektrik akımıyla yakılır. Genital siğil yakma işlemi uygulanabilmesi için hastalara lokal anestezi uygulanır. Yakma işleminin yapılacağı bölge uyuşturulduğu için acı hissedilmez.

Genital Siğil Yakıldıktan Sonra Ne Zaman İyileşir?

Genellikle genital siğil yakıldıktan sonra 10-15 gün içinde iyileşme gözlemlenir.

d- Genital Siğil Cerrahisi (Ameliyatla Genital Siğil Temizleme)

Genital siğil tedavisinde genel anestezi gerektiren bir yöntem; cerrahidir. Bu cerrahi işlemler siğiller tek tek temizlenir ve siğillerin çıktığı taban dokusu tamamen yok edilir. Dolayısı ile ilerlemiş genital siğillerde bu yöntem tercih edilir.

Genital Siğil Tedavisi Hakkında Bilinmesi Gereken 21 Önemli Nokta!

15- Genital Siğil Tedavisi Yapılması Bulaşmaya ve Tekrarlamaya Engel Değil!

Uygulanan tüm genital siğil tedavisi yöntemleri başarı oranına sahip. Ancak bu tedavi olan kişilerin bulaştırmaya engel olacağı ve siğilin tekrarlamayacağı anlamına gelmiyor. Çünkü genital siğil tedavisi olan kişiler bir süre daha taşıyıcı olabilir ve bağışıklık sistemine bağlı olarak siğiller tekrarlayabilir. Siğillerin tekrarlaması durumunda yeniden genital siğil tedavisi olmanın bir sakıncası yoktur.

16- Genital Siğil Kesin Çözüm Nedir?

Her hastanın genital siğil tedavisi, siğilin türü ve durumuna göre farklı olabilir. Kimi hastalarda genital siğil kremleri tedavi için yeterli olurken kimi hastalar için de en kesin çözüm genital siğil yaktırma ya genital siğil ameliyatı olabilir. Bu nedenle genital siğil kesin çözümü her hasta için farklıdır; doktorun tedavi planına uyulmalıdır.

17- Genital Siğil En Hızlı Nasıl Geçer?

Genital siğil en hızlı dondurma, yaktırma ya da cerrahi yöntemleri ile geçer. Genital siğil kremleri ile de amaçlanan siğillerin, krem içindeki kimyasallarla yakılmasıdır ancak bu kremlerle tedavi, diğerlerine göre daha yavaştır.

18- Genital Siğil Kremi İşe Yarar Mı?

Genital siğil kremi işe yarar ancak her hastada değil. İlerlemiş ve derine işlemiş genital siğiller için krem değil; diğer yöntemler tercih edilir.

YouTube video

19- Genital Siğil Bitkisel Tedavisi Var Mı?

Çeşitli internet sitelerinde genital siğil bitkisel tedavisi olduğu yazmakta ve çeşitli bitkisel kürler önerilmektedir. Fakat genital siğiller ancak tıbbi tedavi ya da müdahale ile giderilebilir.

Domatesle Siğil Tedavisi İşe Yarar Mı?

Siğil her zaman genital bölgede çıkmaz. Vücudun başka bölümlerinde de siğil çıkabilir. Örneğin elin üzerinde çıkan siğiller için çeşitli bitkisel çözümler uygulanabilir fakat bunların etkililiği kanıtlanmış değildir.

Genital bölge dikkatli olunması gereken ve doktorun önermediği hiçbir şeyin uygulanmaması gereken bir bölgedir. Bu sebeple genital siğile domates uygulanmamalıdır. Genital bölge yapısı itibariyle yeterince hassastır ve domateste de asit içeriği bulunur. Dolayısı ile bölgenin tahriş olması söz konusu olabilir.

20- Genital Siğil Hangi Bölüm Bakar?

Genital siğil olduğundan şüphe eden kişilerin n merak ettiği sorulardan biri de genital siğil hangi bölüm bakar sorusudur. Genital siğiller için deri hastalıkları yani dermatoloji bölümüne başvurulabildiği gibi jinekoloji ya da üroloji bölümlerine de başvurulabilir.

Dermatoloji bölümüne hem kadın hem de erkek hastalar başvurabilir. Kadınlar ise genellikle jinekoloji bölümüne başvurur. Erkekler ise cinsel hastalıklar ile ilgili hizmet verdiği için üroloji doktorlarına başvurabilir.

21- Genital Siğil Kaç Günde İyileşir?

Her HPV virüsü genital siğile neden olmaz. Bazı kişilerin immün sistemleri yani bağışıklık sistemleri bu virüsü baskılar ve siğil oluşumunu engeller. Genital siğilin çıktıktan sonra kaç günde iyileşeceği, tercih edilecek genital siğil tedavisi yöntemine bağlıdır. Genital krem dışındaki tedavi yöntemleri iyileşmede daha hızlı sonuç verir.

İlginizi Çekebilir: Genital Bölgede Akıntı Sebepleri Nelerdir?

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!