featured

Saatte 1000 KM Hızla Giden Hyperloop İnsanlı İlk Testinde Başarılı Oldu

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ulaşım sektöründe bir devrim olarak görülen Hyperloop projesi, insanlı ilk testinde başarılı bir sonuç elde etti. Saatte 1000 KM hıza ulaşan bu teknoloji ile şehir içi ve şehir dışı seyahatler hem rahatlayacak hem de yolculuk süreleri çok kısalacak.

Virgin Hava Yolu sahibi ve uzay turizmi girişimcisi olan Richard Bronson tarafından finansa edilen proje geleceğe dair ümit vaat etti. Deneme sürüşünde iki kişiyi taşıyan kapsüller saatte 1000 KM hızla proje çalışanlarının yüzünü güldürdü. XP-2 ismiyle anılan kapsüller ABD’de bulunan Nevada Çölünde deneme sürüşüne çıktılar.

Bu Proje Herkesin Hayatını Değiştirecek

Devrim niteliğinde görülen bu teknolojinin fikir babası Spacex kurucusu Elon Musk’tır. Fakat Elon Musk kendisi direkt olarak proje başlatmasa da bu projeyi yürüten yerlere finansal destek sağlamıştır. Virgin Hyperloop projeyi yürütenler arasında en çok aşama kaydeden ekip olmayı başarmış durumda. Milyarder Richard Bronson projeleri hakkında yaptığı açıklamalarda;

“ İnovasyon ruhunun dünyanın her yerinde yaşayan, çalışan ve seyahat eden insanların hayatlarını önümüzdeki yıllar boyunca nasıl değiştireceğini bir kez daha göstermiş olduk” ifadelerini kullandı.

Deneme sürüşünün gerçekleştirildiği Nevada Çölünde, 500 metre uzunluğunda havası alınmış bir tünel yer alıyor. Bu tünel üzerinde bugüne kadar 400’den fazla test gerçekleştirildi. Deneme kapsülleri normal düşünülen kapsüllerden küçük ebatlarda üretildi. Projenin hayata geçmesi ile kapsülde yolcu taşıma kapasitesi 28’e çıkartılacak.

Dubaili Yatırımcı Sultan Ahmed Bin Sülayim Tarihe Tanıklık Ettiği için Mutlu  

YouTube video

Sultan Ahmed Bin Sülayim, DP World Grup Başkanı’dır. Aynı zamanda da taşımacılık sektöründe büyük değişimlere imza atacak projenin Virgin şirketinde kurul başkanlığı görevini yapmaktadır. Test anında orada bulunan Sülayim;

“ Bugün tarihe tanıklık etmekten büyük keyif aldım. Önümüzdeki 100 yılın toplu ulaşım teknolojisini ve şeklini şekillendirecek olan bu fikrin ve projenin hayat bulduğunu gördüm. Artık insanların ve kargoların ultra hızlı ve sürdürülebilir ulaşımı alanında yeni bir döneme bir adım daha yaklaşmış bulunuyoruz” ifadelerini kullandı.

Hyperloop İçin Gerekli Düzenlemeler Gerçekleştirildi

2020 yılı Temmuz ayında ABD Ulaşım Dairesi (USDOT) ve Gelenek-dışı Yeni Gelişen Ulaşım Teknolojileri Konseyi (NETT) yeni proje için bir araya geldi. Gerçekleştirilen görüşmelerde Hyperloop altyapısı ele alındı ve bürokrasi boşlukları giderildi. Bu sayede projenin federal bütçeden de destek almasının önü açılmış oldu.

Alınan destekler ve gece gündüz gerçekleştirilen yoğun çalışmaların sonuçlarının kısa süre içinde görüleceği ifade edildi. Proje sahipleri, önümüzdeki birkaç yıl içinde ilk ticari taşımacılığın da gerçekleştirebileceklerini ifade ettiler.

Hyperloop Nedir?

Bu proje ulaşım ve taşımacılık sektöründeki aksaklıkları gidermek üzere geliştirilen bir proje olarak Elon Musk tarafından ortaya atılmıştır. Gelişen ve hızlanan bu çağda, ulaşımın da daha hızlanması için başlatılan bu çalışma ilk zamanlar bir hayal olarak görülüyordu. Elon Musk, projeye dair fikirlerini ilk kez 2013 yılında dile getirmişti.

Hem şehir içi hem de şehir dışı taşımacılığının tüp geçitler içine taşındığı bir ulaşım projesi olarak ortaya çıkmıştır. Yüksek hız kapasitesi sayesinde ulaşımdaki birçok soruna çözüm olması bekleniyor. Bir kapsülün içine yerleştirilecek olan yolcular havada yüzer gibi seyahat edecekler ve etrafları da hava yastığı ile çevrili olacak. Kapsüllerle sağlanacak olan bu yolculukta kapsüllerinin ağırlığı 3 ton olacak.

YouTube video

Günümüzde taşımacılık sektörü insanların ihtiyaçlarını karşılamakta yetersiz kalıyor. Ayrıca hava kirliliği de yüksek seviyelere çıkmış durumda. Bu yeni teknolojik araç sayesinde hem hava kirliliğinin önüne geçilecek hem de taşımacılık sektörü büyük bir hız kazanmış olacak.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!