featured

Bir Korku Oyunu İncelemesi Amnesia: Rebirth

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Son yıllarda korku oyunu denildiğinde akıllara ilk gelen oyunlardan olan Amnesia yeni oyunu olan Amnesia: Rebirth ile merhaba diyor. 7 yıllık bir aradan sonra gelen bu yeni oyun korku oyunlarına olan bakışı da değiştirmiş durumda. Birçok oyuncu tarafından korkuyla oynanması oyunun ne kadar başarılı olduğunun kanıtı olarak öne çıkıyor.

Oyun dünyası birçok korku oyununu bünyesinde barındırıyor. Fakat bu oyunlar arasında çok azı kendinden bahsettirmeyi başarmış durumda. Oyuncuları psikolojik olarak etki alan bu oyunlar gerçek birer korku kaynağı olarak görülüyor. Bu konuda en iyi işleri ortaya koyan firmalardan birisi Frictional Games’tir. Yaptığı işler geniş çevrelerden büyük takdirler toplamaktadır.

En etkileyici korku oyunları arasında Amnesia: The Dark Descent ve SOMA gösterilebilir. Bu oyunları diğerlerinden ayıran en önemli özellikleri insanların psikolojilerine direkt olarak etki etmesidir. Diğer oyunlarda genelde elinize bir silah verirler. Bu silah sayesinde merminiz bitene kadar korkutucu yaratıkları kendinizden uzak tutarsınız. Ama bu oyun tarzı oldukça sıkıcı bir hal almaya başlamış durumdadır.

YouTube video

Amnesia: Rebirth bu noktada diğer oyunlardan ayrılıyor. Sizlere herhangi bir savunma silahı vermiyor. Bu da oyunu daha heyecanlı ve korkutucu yapmış durumda. Sizi kovalayan varlıklardan ya kaçmanız lazım ya da etrafta bulunan her maddeyi bir saklanma aracı olarak kullanmanız gerekir. Ekran başında kendinizi çaresiz hissetmek psikolojik olarak sizi etkilemektedir. Korkuyu iliklerinize kadar hissetmektesiniz. Birinin sizi kovalaması ve karanlıkta kovalaması oldukça korkutucu olsa gerek…

Amnesia: Rebirth Oyun Hikayesi

Hikayeli oyunlar, oyuncular tarafından oldukça beğenilen yapımlardır. Parçaları birleştirmek ve hikayenin bütününe kavuşmak zevkli bir eylemdir. Bu noktada Rebirth de hikayesi olan bir korku oyunudur. Belirsizliklerin had safhada olduğu bu oyun sizleri büyük bir hikaye atmosferine alacaktır.

Oyunun ana karakteri Tasi Trianon 1937 yılında bir kazı çalışması için Cezayir’e gitmektedir. Fransız bir kadın olan Tasi’nin yanında Salim vardır. Korku oyunlarının ilk girişleri tabi ki trajik olmalıdır. Bu nedenle Cezayir’e giden uçak belirlenemeyen bir nedenle çöle düşer. Tasi gözlerini açtığında ne olduğunu anlamaya çalışır. Onun dışında herkes ortadan kaybolmuştur.

Salim’i ve diğer yolcuları bulmak için uçaktan çıkan Tasi kendini uçsuz bucaksız bir çölün ortasında bulur. Yakınlarda bir mağara keşfeder ve oraya girer. Mağara içerisinde bulduğu notlarda esrarengiz bir olayın içine düştüğünü anlar. Fotoğraflar bulur, anlam bütünlüğü olmayan yazılar bulur ve daha birçok şey… Bunlar dışında bir de bileğinde bulunan bilekliği kullanarak belirli bölgelerde farklı evrelere geçebildiğini keşfediyor.

Amnesia: Rebirth tüm bu karmaşık olaylar içerisinde bizleri birçok soruyla baş başa bırakıyor. Bulunduğumuz yer neresi? Bu notlar ne ifade ediyor? Herkes nerede? Neden hiçbir şey hatırlamıyoruz? Tüm bu belirsizlikler oyun boyunca devam ediyor ve her bir köşede sizi farklı belirsizlikler bekliyor. Bir de bu belirsizliklere gerilim, korku ve karanlık eklenince ortaya etkileyici bir atmosfer çıkıyor.

Korku oyunlarda sürekli üzerinize canavar atlamasını veya birinin sizi kovalamasını beklersiniz. Fakat bundan daha korkutucu olanı da neyin ne zaman geleceğinin belli olmamasıdır. Amnesia: Rebirth bu konuda oldukça başarılı olmuş durumda. Bir varlık size zıplamasa bile acaba bu karanlıktan bir şey çıkar mı korkusu sürekli olarak sizi rahatsız etmektedir. Bu noktada karanlık ortam oldukça başarılı şekilde kullanılmış.

Karanlık ortamda fazla durmak karakterin psikolojisini bozuyor ve görüşünce problemler meydana geliyor. Tasi çok fazla karanlığa maruz kaldığında gözlerinin önünde siyah kılcallar ortaya çıkıyor. Bu kılcallar gözünün önüne kötü şeyler belirmesini, sesler duymasını ve zihnini korkutmasına neden oluyor.

Oyun Bizleri Kibritçi Kıza Dönüştürüyor

Oyunun geneli karanlık ortamda geçtiği için sürekli olarak aydınlatmak gerekiyor. Bunun için de etrafta sürekli kibrit toplayarak zaman geçiriyorsunuz. Bu noktada oyun biraz bonkör davranmış. Hemen hemen her adımda yakacak bir ürün bulunabiliyor. Bir meşale veya mumya denk geliyor ve bunları yakarak yola devam ediyorsunuz.

YouTube video

İki ışık kaynağı arasında geçen sürede gerilim ve korku yüksek seviyelerde oluyor. Bir kibrit yakıyorsunuz o sönene kadar rahat şekilde ilerliyorsunuz. Söndüğünde tekrar gerilimli dakikalar başlıyor. Bu noktada çok miktarda kibrit bulunması önemlidir. Eğer çok kibrit bulamazsanız ve karanlığa hapsolursanız?

Eğer yeteri kadar kibrit toplamadıysanız ve bir noktada ışık kaynağınız biterse karanlık içinde sıkışıp kalıyorsunuz. Böyle bir durumda psikoloji çöküyor ve Tasi bilincini kaybederek bayılıyor. Ardından uyandığında hiç bilmediği bir yerde kendini buluyor. Daha sonra tekrardan bayıldığı yere ulaşmaya çalışıyor.

Bulmacaları Çözmeye Çalışın

Oyun içerisinde birbirinden gizemli ve zor bulmacalar gizlenmiş durumda. Olan olayları anlamaya çalışırken bir de bu bulmacaları çözmeniz gerekecek. Bu bulmacaları çözerken etrafınızda bulunan materyalleri kullanmanız gerecektir. Bulmacanın çözümleri bu materyallere bağlanmış durumda. Bu materyalleri kolay şekilde elinize alabiliyor, döndürebiliyor ve fırlatabiliyorsunuz.

Bulmacaları çözmek basit olsa da o an ki stres ve gerilimden dolayı basit görülen çözümler oldukça güçleşebiliyor. Etrafınızda bulunan her maddeyi denemeye çalışın. Hiç ummadığınız bir tahta parçasının yönünü değiştirerek belki de bir asansörü hareket ettirebilirsiniz…

Senenin en iyi oyunlarından biri olarak görülen Amnesia: Rebirth birçok yenilikle beraber piyasaya çıkarıldı. Örneğin korku oyunlarında genellikle bir canavar sizi kovaladığında kaçış zordur. Bu durum zevkli olsa da ölmeniz durumunda aynı bölümü tekrar tekrar oynamak zorunda kalırsınız. Bu da oyuna karşı olan sevgiyi köreltir ve bıkkınlık getirir. Bunun farkına varan yapımcılar bu oyunda bir yenilik yapmışlar.

YouTube video

Eğer peşinizde bir canavar varsa ve kaçmanız artık imkansız hale geldiyse oyun sizi öldürmüyor. Hiç bilmediğiniz bir noktada uyanmanızı sağlayarak aynı bölümde defalarca deneme yapma monotonluğunun önüne geçiyor. Bu sayede oyun zevki sürekli olarak devam etmektedir. Siz de korkuyu iliklerinize kadar hissetmek istiyorsanız Amnesia: Rebirth korku oyununu alarak oynayabilirsiniz.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!