featured

Pasaport Türleri Nelerdir? Kimler Hangi Renk Pasaport Sahibi Olabilirler?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Pasaport türleri konusu Çeşitli nedenlerden dolayı gündeme gelen ve vatandaşlar tarafından merak edilen bir konudur. Yazımızda Pasaport nedir? Pasaport çeşitleri nelerdir? Ülkemizin pasaport çeşitleri nelerdir? gibi soruların tümüne yanıt vereceğiz. İşte, tüm merak edilen yönleri ile pasaport türleri ve özellikleri…

Pasaport Nedir? Pasaport Türleri Kaç Tanedir?

Pasaport türleri nelerdir? Sorusu öncesinde pasaport nedir konusundan bahsedilmesi gereklidir. Kimlik ile de giriş yapılabilen (KKTC, Gürcistan gibi) ülkeler dışında yabancı bir ülkeye turistik, iş, sağlık ya da başka bir sebeple yolculuk yapmak isteyenlerin alması gereken ve sahibine ait kimlik bilgilerini de içeren belgeye pasaport denir. Daha kısa bir ifadeyle pasaport, yurt dışı seyahatler için gerekli olan belgedir. 

5682 sayılı Pasaport Kanunu’nun 2. maddesinde de; “Türk vatandaşları ile yabancılar Türkiye’ye girebilmek ve Türkiye’den çıkabilmek için yolcu giriş – çıkış kapılarındaki polis makamlarına usulüne uygun ve muteber pasaport veya pasaport yerine geçerli bir vesika ibraz etmeye mecburdurlar”

Düzenlemesi yapılarak, pasaport zorunluluğu hüküm altına alınmıştır. Türkiyede kaç çeşit pasaport var? Pasaport Kanunu uyarınca Türk vatandaşlarının alabileceği dört ayrı pasaport türleri vardır ve bu pasaportlar statü ya da mesleki durumlarına göre ilgililere verilir.

5682 sayılı Pasaport Kanunu’nun 12. maddesinde pasaport türleri;

Diplomatik pasaportlar (Siyah Pasaport),Hususi damgalı pasaportlar (Yeşil Pasaport),Hizmet damgalı pasaportlar (Gri Pasaport),Umuma mahsus pasaportlar (Bordo Pasaport) olmak üzere sayılmıştır

Pasaport Türleri ve Renkleri Nelerdir?

Uluslararası geçerliliği olan bir kimlik belgesi mahiyetine de sahip olan bu belge, ülkemizde dört ayrı pasaport renkleri şeklinde verilmektedir. 

Yani dört ayrı pasaport çeşidi bulunur. Bu pasaport türleri ise, Diplomatik (Siyah), Hususi Damgalı (Yeşil), Hizmet Damgalı (Gri) ve Umuma Mahsus (Bordo) pasaportlardır.

1)  Diplomatik Pasaport – Siyah Pasaport

Diplomatların statüsünü tanımlayan ve sahibi olduğu kişiye önemli ayrıcalıklar sağlayan “Diplomatik Pasaport”, sadece belirli kademelerdeki devlet görevlilerine verilen ve diğer pasaport türleri kapsamında ayrıcalıkları fazla olan seçenek olarak öne çıkar. 

Siyah pasaport sahibi olanlar, birçok ülkeye vizesiz olarak girebilirler.

Diplomatik yani siyah pasaport alabilecek görevliler ise şunlardır;

TBMM üyeleri,TBMM üyesi olmayan bakanlar,Anayasa Mahkemesi başkan ve üyeleri,Yargıtay, Danıştay, Sayıştay, Genelkurmay birinci ve ikinci başkanları,Yargıtay Cumhuriyet başsavcısı,Orgeneraller,Oramiraller,Eski cumhurbaşkanları,Yasama meclisi eski başkanları,Eski başbakanlar ve dışişleri bakanları,Cumhurbaşkanlığı genel sekreteri,TBMM Başkanlığı genel sekreteri,Bakanlık müsteşarları,Diyanet İşleri başkanı,Valiler,Büyükşehir belediye başkanları,Hükümet adına milletlerarası resmi müzakereler yapılması, mukavelenameler akdi için veya milletlerarası toplantılarla kongre ve konferanslara katılmak üzere gönderilenler,Yabancı devletler veya uluslararası teşekküller nezdinde daimi veya geçici görev yapmak üzere gönderilenler,Siyasi kuryeler vb. görevlerde bulunan devlet görevlileri

 2)  Hususi Damgalı Pasaport – Yeşil Pasaport

Pasaport türleri İngilizce diline Green passport olarak da bilinen Yeşil pasaport belirli kıdeme sahip devlet memurlarına ve bu memurların ailelerine verilen ve ayrıcalıkları bulunan bir türdür. Hususi pasaport nedir? Bu pasaport ile birçok ülkeye, belirli bir gün sayısıyla sınırlı olmak üzere vizesiz giriş imkanı sağlanır. 

Yeşil yani Hususi Damgalı Pasaport alabilecek kişiler ise şunlardır;

TBMM eski üyeleri ve eski bakanlar,Birinci, ikinci ve üçüncü derece kadrolarda bulunan ya da emekli olmuş memur ve diğer kamu görevlileri,İl ve ilçe belediye başkanları,Devlet sporcuları,Belirli şartlara tabi olmak üzere özelleştirilen Türk Telekom, T.C. Ziraat Bankası, Halk Bankası ve Emlak Bankası çalışanları,Baro levhasına yazılı olan ve en az on beş yıl kıdemi bulunan avukatlar,Belirli ihracat oranlarını geçmiş iş adamları

Yeşil pasaport türleri 2021 alma hakkına sahip olanların eşlerine ve 25 yaşını aşmamış çocuklarına da yeşil pasaport verilmektedir.

 3)  Hizmet Damgalı Pasaport – Gri Pasaport

Pasaport türleri ve renkleri arasında bulunan Gri pasaport, devlet memurlarının alabileceği yeşil pasaport gibi,  devlet adına yurt dışında görev yapacaklara verilen türdür. 

YouTube video

Gri yani hizmet damgalı pasaport hususi idareler ve belediyeler tarafından verilebilir. 5682 Sayılı Pasaport Kanunu uyarınca bu pasaport sadece görev süresini kapsar ve birçok ülkeye vizesiz giriş olanağı sağlar. 

Gri yani Hizmet Damgalı Pasaport alabilecek kişiler ise şunlardır;

Hükümet, hususi idareler veya belediyeler adına yurt dışı göreve yollanan, ancak siyah ya da yeşil pasaportu bulunmayan kişiler,Türkiye Cumhuriyeti’nin üyesi olduğu milletlerarası kuruluşlarda memur statüsünde çalışan kişiler,Türk Hava Kurumu ve Türkiye Kızılay Cemiyeti tarafından görevlendirilen kişiler

Gri pasaport alma hakkına sahip olanların eşlerine, reşit olmayan çocuklarına da gri pasaport verilir.

 4)   Umuma Mahsus Pasaport – Bordo Pasaport 

Daha önce umuma mahsus pasaport nedir? Bordo pasaport nasıl alınır? 10 yıllık pasaport hangi renk sorularını sormuş olabilirsiniz.  Umuma mahsus herkese açık anlamına gelir. Siyah, yeşil ya da gri pasaport alma hakkı bulunmayanlar bu pasaportu alabilirler. 

Bordo pasaport İçişleri Bakanlığı, yetkilendirilmiş valilikler veya Türk konsoloslukları tarafından verilen ve harç ödemek gibi belirli şartları yerine getiren Türk vatandaşlarının alabileceği pasaport türleri arasındadır. 

Diplomatik (siyah) pasaport harç ücreti için herhangi bir miktar talep edilmezken Hususi Damgalı (yeşil) ve Hizmet Damgalı (gri) pasaportlarda ise yalnızca defter bedeli alınır. Bordo yani Umuma Mahsus pasaportlarda ise süresine göre ayrıca harç bedeli alınır. &nbsp

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!