İnfaz Erteleme Nedir Koşulları Nelerdir

İnfaz Erteleme Nedir Koşulları Nelerdir? İnfaza Ara Verme Hangi Hallerde Mümkündür?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Aldığı ceza kesinleşerek hükümlü hale gelen kişiler açısından, infaz hukukumuzda bulunan bir müessese olan “İnfaz erteleme” ve “infaza ara verme” son derece önemlidir. Bu nedenle oldukça merak edilen bir konu olan infaz erteleme nasıl verilir? Koşulları nelerdir? Kimler hakkında uygulanabilir? Hangi durumlarda infaza ara verilebilir? gibi soruların tümüne yazımızda yer verdik…

İnfaz Erteleme Nedir?

Hükümlü hakkında verilen hapis cezasının infazının, hükümlü ya da ailesi bakımından ileride telafisi mümkün olmayacak derecede ağır sonuçlar doğurabilmesi ihtimaline karşı getirilen İnfaz erteleme, bazı koşulların varlığı halinde uygulanabilmektedir.

İnfaz Erteleme Nedir Koşulları Nelerdir

İnfaz erteleme, 5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun 17. Maddesi kapsamında düzenlenmiştir. Madde hükmünde şu düzenlemeye yer verilmiştir:

“Kasten işlenen suçlarda üç yıl, taksirle işlenen suçlarda ise beş yıl veya daha az süreli hapis cezalarının infazı, çağrı üzerine gelen hükümlünün istemi üzerine, Cumhuriyet Başsavcılığınca ertelenebilir” 

İnfaz Erteleme Koşulları Nelerdir?

Öncelikle infaz erteleme kararı verilebilmesi için gereken koşulların başında, ceza süresine ilişkin şart gelmektedir. Daha sonra infaz erteleme kararı verilebilmesinin diğer şartları gelir. Buna göre infaz erteleme ancak;

  • Kasten işlenen suçlar açısından üç yıl ya da daha az süreli hapis,
  • Taksirle işlenen suçlar yönünden ise beş yıl ya da daha az süreli hapis cezalarının infaz aşamasında uygulanabilir,
  • Derhal infazın hükümlü ya da ailesi yönünden, mahkumiyetin amacı dışında çok daha ağır bir zarara neden olacağının anlaşılması gerekir,
  • İnfaz erteleme ancak hükümlünün istemi ile mümkün olabilir,
  • İnfaz erteleme kararı verilebilmesi için hükümlünün çağrı üzerine gelmesi yani hakkında yakalama kararı çıkarılmaması gerekir.
İnfaz Erteleme Nedir Koşulları Nelerdir

İnfaz Erteleme Süresi Ne Kadardır?

5275 sayılı Kanun’un 17. madde ikinci fıkra düzenlemesine göre;  infaz erteleme, Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından her defasında bir yılı geçmemek üzere en fazla iki kez uygulanabilir.

Ancak infaz erteleme kararı verildiği süre içerisinde, hükümlü hakkında kasten işlenebilen bir suç nedeniyle kamu davası açılırsa, infaz erteleme kararı kaldırılır ve ceza derhal infaz olunur.

İnfaz Erteleme Nedir Koşulları Nelerdir

İnfaza Ara Verme Nedir? Koşulları Nelerdir?

Yukarıda açıkladığımız henüz infazına başlanmadan ceza ertelenebileceği gibi, 5275 sayılı Kanun 17/4 maddesine göre infazına başlanılan cezalarında ertelenebilmesi (infaza ara verme) mümkündür. Bunun içinde öncelikle kasten işlenen suçlarda üç yıl, taksirle işlenen suçlarda ise beş yıl veya daha az süreli bir hapis cezasının bulunması gerekir.

Ayrıca infazına başlanmış bir cezanın ertelenebilmesi yani infaza ara verme için;

  • Ana, baba, eş ya da çocuklarının ölümü veyahut bu sayılanların sürekli hastalık ya da malullükleri nedeni ile ailenin ticari faaliyetlerinin yürütülebilmesinin veya tarım topraklarının işlenebilmesinin imkansız duruma gelmesi,
  • Hükümlünün eş ya da çocuklarının sürekli hastalık veyahut malullükleri nedeni ile bakıma muhtaç olmaları,
  • Hükümlünün hastalığının sürekli bir tedaviyi gerektirmesi gibi,

Zorunlu ve çok ivedi hallerden birinin doğması gerekir. Bu durumda da Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından bir yılı geçmeyen süreler ile en fazla iki kez olmak üzere hapis cezasının infazına ara verilebilir.

İnfaz Erteleme Nedir Koşulları Nelerdir

İnfazın Ertelenmesinin Yasak Olduğu Haller Nelerdir?

İnfaz erteleme kararı verilebilmesinin yasak olduğu hallerde yine 5275 sayılı Kanun’un 17. Maddesinin 6. Fıkrasında sayılmıştır. Buna göre diğer koşulları oluşsa bile erteleme hükümleri;

  • Terör suçları, örgüt faaliyetleri çerçevesinde işlenen suçlar ve cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen suçlardan mahkum olanlar,
  • Mükerrirlere özgü infaz rejimi uygulanmasına karar verilenler,
  • Disiplin veya tazyik hapsine mahkum olanlar hakkında uygulanmaz.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!