featured

Karbonmonoksit Zehirlenmesi Belirtileri Nelerdir | Yangınların Neden Olduğu Karbonmonoksit Zehirlenmesi Nedir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Karbonmonoksit zehirlenmesi belirtileri, hızlı bir şekilde ortaya çıkan ve ölümcül sonuçlar ortaya çıkabilen semptomlardır. Karbonmonoksit adı verilen gaz renksiz, kokusuz, tatsız ve non iritan olarak nitelendirebileceğimiz bir gaz türüdür. Havada çok fazla karbonmonoksit gazı bulunduğunda, oksijen yetersizliğine bağlı olarak vücudumuzdaki oksijen ile karbonmonoksit yer değiştirir. Buda zehirlenmelerin ortaya çıkmasındaki en önemli sebeptir. Karbonmonoksit gazı zehirlenmesi nedir? Karbonmonksit gazı zehirlenmesi belirtileri nelerdir?

Karbonmonoksit Zehirlenmesi Nedir? Karbonmonoksit Zehirlenmesi Belirtileri

Karbonmonoksit zehirlenmesi belirtileri, hızlı bir şekilde ortaya çıkar. Belirtilere geçmeden önce karbonmonoksit gazı zehirlenmesinin ne olduğundan bahsedelim. Ortamda oksijen yetersizliğinin bulunması ve karbonmonoksit gazının yoğun olması, dokulara yeteri kadar oksijenin gelmesini engelleyecektir. Buda vücudumuza yetersiz oksijen ve gereğinden fazla karbonmonoksit gazının girmesine neden olur. Vücuda yoğun olarak alınan Karbonmonoksit ciddi semptomlarla birleşerek zehirlenmelere yol açmaktadır.

1- Karbonmonoksit Nerelerde Bulunur?

Karbonmonoksit nerelerde bulunur? Karbonmonoksit doğalgaz, odun, gaz yağı, tüp gazı, benzin ve kömürün yanması ya da tam olarak yanamaması sonucunda ortaya çıkar. Örneğin büyük orman yangınlarının yaşanması, şofben ve soba lar bu zehirlenmelerin ortaya çıkmasına neden olan en önemli durumlar arasındadır. Normal standartlarda ortamda bir miktar bu gazdan bulunması zehirlenmelerin yaşanmasına neden olmaz. Karbonmonoksit zehirlenmesi belirtileri oluşması için, ortamda aşırı derecede bu gazdan bulunması gereklidir.

2- Karbonmonoksit Zehirlenmesi Nasıl Oluşur? Karbonmonoksit Zehirlenmesi Nasıl Anlaşılır?

Karbonmonoksit zehirlenmesi nasıl oluşur? Solunum yolu ile alınan bu gaz türü büyük bir hızla kana karışmaktadır. Kana geçen bu gaz oksijenin kana ulaşmasını engelleyerek zehirlenmelere yol açabilir. Zehirlenmeler ise karbonmonoksit zehirlenmesi belirtileri ile anlaşılarak hızlı bir şekilde tedavi edilmezse ölüm kaçınılmaz olacaktır. Karbonmonoksit zehirlenmesi nasıl anlaşılır? Belirtilerin bir ya da birkaçının bir arada var olması ile belirtiler anlaşılabilecektir.

3- Karbonmonoksit Zehirlenmesi Nasıl Olur? Karbonmonoksit Zehirlenmesi Belirtileri

Karbonmonoksit zehirlenmesi belirtileri genellikle ağır ve şiddetlidir. Bu nedenle belirtilerin başlamasından hemen sonra kişi ya da kişiler direkt olarak sağlık kuruluşuna ulaştırılmalıdır. Hastalarda karbonmonoksit zehirlenmesi belirtileri olarak şu semptomlar gözlenebilir;

Göğüs ağrısı ve çarpıntı,Zihin karışıklığı, uyuşukluk, karıncalanma hissi,Dikkat bozuklukları,Hareketsizlik, ajitasyon,Mide bulantısı ve kusma,Tansiyon düşüklüğü,Nefes darlığı,Baş dönmeleri,Görme kayıpları,Bayılma ve nöbet geçirme,Huzursuzluk ve yorgunluk,İdrar ve gaita tutamama,Koma,Solunum durması,Bilinç kaybı şeklindedir.

4- Karbonmonoksit Zehirlenmesi Sonrası Ne Yapılmalı? Karbonmonoksit Zehirlenmesi Acı Verir mi?

Karbonmonoksit zehirlenmesi belirtileri varlığı ile hızlı bir şekilde anlaşılabilecektir. Bu durumda ilk olarak zehirlenme sonrası neler yapılabileceğinden bahsedilmelidir. Karbonmonoksit zehirlenmesi acı verici değildir. Zehirlenmede genel olarak bilinç bulanıklığı ve uyuşukluk hali hakim olduğu için bireyler genellikle kendinde değildir.

5- Karbonmonoksit Zehirlenmesi Ne İyi Gelir?

Karbonmonoksit zehirlenmesi belirtileri görüldüğünde hastalara yapılabilecek belli başlı uygulamalar bulunmaktadır. Zehirlenme sonrasında hızlı bir şekilde kişiler temiz havaya çıkarılmalıdır. Temiz hava vücuda oksijen girilmesini sağlayacağı için, karbonmonoksit gazının hızla vücuttan atılmasını sağlayabilecektir.

Karbonmonoksit zehirlenmesi ne iyi gelir konusunda temiz hava dışında bir şeyin önerilmesi mümkün değildir. Zehirlenme olasılığı bulunan durumlarda ayran tüketilmesinin zehirlenmeyi önlediğine dair güçlü veriler bulunmaktadır. Ancak zehirlenme gerçekleşmişse ayran yeterli olmayabilir.

6- Karbonmonoksit Zehirlenmesi Sonrası Ne Yapılmalı? Karbonmonoksit Zehirlenmesi İlk Yardım

Karbonmonoksit zehirlenmesi belirtileri ortaya çıktığında hızlı olarak ilkyardım uygulamaları yapılmazsa, kalıcı beyin hasarı, kalp hasarı ve ölüm ortaya çıkabilir.  Bu sonuçlar karbonmonoksit gazıda maruz kalma süresi ve şiddetine bağlı olarak farklılık gösterebilir.

Karbonmonoksit zehirlenmesi ilk yardım uygulamalarından ilki hastaya oksijen desteğinin verilmesidir. Hastalara saf oksijen solutmak, karbonmonoksit gazının hızlı bir şekilde vücuttan atılmasını sağlayacaktır. Bunun için hava makinesi ve maske temini gerekecektir. Hastanın yaşamsal fonksiyonları sonlanmış ise bu durumda kalp masajı ve solunum desteği verilmesi gerekebilir.

Her birey kalp masajı ve solunum desteği konusunda yeterli bilgi sahibi olamayacağı için hastanın acil olarak hastaneye ulaştırılması gereklidir. Zehirlenmelerde önerilen tedavi yöntemlerinden biri de hiperbarik oksijen tedavisidir. Hava basıncının normalden 2 ya da 3 kat fazla olduğu özel olarak oluşturulan oksijen odaları, karbonmonoksit zehirlenmesi belirtileri ortadan kaldırabilecektir.

7- Karbonmonoksit Zehirlenmesi Kaç Dakikada Öldürür?

Karbonmonoksit zehirlenmesi belirtileri görüldüğünde hastaya ilk yardım müdahalesi yapılmazsa ya da hastaneye yetiştirilmekte geç kalınırsa ölüm kaçınılmaz olacaktır. Karbonmonoksit zehirlenmesi kaç dakikada öldürür? Karbonmoniksit zehirlenmesinde ölüm süresi maruz kalınan gaz miktarı ve maruz kalma süresine göre değişiklik gösterir.

YouTube video

Yüksek miktarda karbonmonoksit gazına maruz kalmak ortalama 5-15 dakikada ölüme yol açabilir. Ancak düşük ve orta seviyeli karbonmonoksit varlığında yaşam süresi daha fazla olabileceğinden hızlı olarak ilkyardım uygulamaları yapılmalıdır. Besin zehirlenmesi nedir bilgi almak için yazıyı okuyabilirsiniz. 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!