featured

Özgür Demirtaş Kim Milyoner Olmak İster ?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

YouTube video

Özgür Demirtaş Kim Milyoner Olmak İster başlıklı Youtube içeriği ile bu hafta takipçilerine seslendi. Ekonomi uzmanı ve finans akademisyeni Özgür Demirtaş, bu video ile Türkiye’de geçmişte 1 milyon sahibi olmak ile bugün 1 milyon sahibi olmanın arasındaki farkları anlattı. Örnekte olduğu gibi bugün milyoner olmakla 10 yıl sonra milyoner olmanın farklı olacağına değindi. Özgür Demirtaş Youtube kanalında Kim Milyoner Olmak İster yarışma programı üzerinden anlatımda bulundu.

Demirtaş bu haftaki Youtube video içeriğinde USD/TL paritesine de değindi. Özgür Demirtaş Kim Milyoner Olmak İster yarışmasının yurtdışında farklı ülkelerde de olduğunu söyledi. Ancak ülkemize 1 Milyon TL kazanan kişiler ile yurtdışındaki yarışmada 1 Milyon Dolar kazanan kişiler arasında fark bulunuyor. Çünkü Demirtaş’ın her zaman bahsettiği gibi; TL, enflasyonu olan bir para birimi…

Özgür Demirtaş Kim Milyoner Olmak İster Verileri

Özgür Demirtaş Kim Milyoner Olmak İster Youtube videosunu hazırlamak için çeşitli verilerden yararlandığını söyledi. Geçmişte 1 milyon sahibi olmakla bugün 1 milyon sahibi olmanın farklarını ortaya koymak için Demirtaş öncelikle ülkemizin enflasyon sepeti içindeki ürünleri aldığını söyledi.

Finans akademisyeni Özgür Demirtaş, videosunun başında söz konusu 1 milyon TL ödüllü yarışmanın 2011 yılında başladığını söyledi. Özgür Demirtaş Kim Milyoner Olmak İster içeriği için de enflasyon sepetine 2011 yılının Ocak ayından başlayarak 2020 yılının Mayıs ayına kadar olan ürünlerin fiyat ve enflasyon bilgilerini aldığını söyledi. Demirtaş bununla birlikte ay ay enflasyon rakamlarını aldığını da belirtti.

2011 Yılında 1 Milyon TL Sahibi Olmakla 2020 Yılında 1 Milyon TL Sahibi Olmak

Özgür Demirtaş Youtube videosunda, 2011 yılında ve günümüzde 1 milyon sahibi olmanın sayısal verilerini ortaya koyabilmek için bir grafik hazırladı. Özgür Demirtaş Kim Milyoner Olmak İster içeriğinde, 2011 yılının sonrasındaki aylarda ve yıllarda bu yarışmada birinci olan ve 1 milyon TL alan kişinin 2011 yılı cinsinden kazancı ne kadar olacaktı? diye sordu. Demirtaş’ın hazırladığı videoya bakıldığında; 2020 yılında gösterilen rakam yalnızca 396 bin TL.

Bu grafiğin anlamı ise; 2020 yılında Kim Milyoner Olmak İster yarışmasına katılıp 1 Milyon TL sahibi olan kişi, 2011 yılı itibari ile aslında 396 bin TL kazanan kişi kadar alım gücüne sahiptir. Kısacası; bu yarışmada büyük ödül aynı kaldığı için, yarışmanın birincisi olmanın değeri de, ederi de yıllar içinde giderek düşmüş durumda.

2011 Yılında 1 Milyon TL’si Olan Kişi İle 2020 Yılında 1 Milyon TL’si Olan Kişi, Bir Üründen Kaç Birim Satın Alabiliyor?

Özgür Demirtaş Kim Milyoner Olmak İster başlıklı Youtube videosunda, 2011 yılında 1 milyon TL sahibi olan kişinin bir üründen kaç birim alabileceğini ve 2020 yılında 1 milyon TL sahibi olan kişinin bir üründen kaç birim satın alabileceğini hazırladığı bir grafik ile ortaya koydu. Özgür Demirtaş Youtube videosunda, ortaya çıkan sonucu ‘korkunç’ olarak nitelendirdi.

Demirtaş’ın hazırladığı video içeriğinde muz, sabun, röntgen ücreti, kalem, doğum ücreti, mikrodalga fırın, köprü geçiş ücreti, sandalye, cep telefonu görüşme ücreti, spor müsabakalarına giriş ücreti, toz tatlılar, hazır çorbalar ve demir çatal-bıçak-kaşık ürünlerine yer verildi.

2011 yılında, 1 milyon TL’si olan bir kişi, yukarıda sayılan tüm ürünlerden 100 birim alabiliyorken, 2020 yılında oldukça az birimlerde satın alabiliyor. Örneğin; 2011’de 1 milyon TL ile 100 birim muz alınabiliyorken, 2020 yılında sadece 24 birim satın alınabiliyor. Yine aynı şekilde 2011’de 100 birim kalem satın alınabiliyorken, 2020’de sadece ve sadece 19.2 birim satın alınabiliyor. 2011 senesinde, demir çatak kaşık 1 milyon TL ile 100 birim alınabiliyorken, 2020’de yalnızca 0.3 birim satın alınabiliyor. Bu sonuç; binde üç anlamına geliyor.

Türkiye’de Alım Gücü Yıldan Yıla Düşüyor

Finans akademisyeni Özgür Demirtaş, Türkiye’nin yıldan yıla değişen alım gücünü ortaya koymak adına hazırladığı videosunda tüm dataları Merkez Bankası ile Türkiye İstatistik Kurumu’ndan (TÜİK) aldığını belirtti. Resmi veriler ile analiz yapan Özgür Demirtaş Kim Milyoner Olmak İster videosunda Türkiye’nin alım gücünün nasıl düştüğünü gözler önüne serdi.

Finans Akademisyeni Özgür Demirtaş: ‘’Enflasyon Kötülüklerin Anasıdır’’

Özgür Demirtaş Kim Milyoner Olmak İster adlı video içeriği ile Türkiye’nin alım gücünün yıllar içinde nasıl düştüğünü gösterdi. Kısacası bugünün 1 milyon TL’si, 2011 yılının 396 bin TL’sine denk geliyor. Ancak Demirtaş yalnızca ürünlerin değil, bilgi ve zekanın da Türkiye’de ederinin düştüğü gerçeğine değindi. Konu hakkında finans akademisyeni Özgür Demirtaş şu ifadeleri kullandı:

‘’Enflasyonun olduğu yerde paranın alım gücü düşüyor ama bilginin gücü de, zekanın gücü de, ederi de düşüyor. 2011 yılında bilgisiyle, zekâsıyla, hafızasıyla, okuduğu kitaplarla 1 milyon TL eden bir kişi, bugün aynı türde bir zeka ve bilgi birikimiyle sadece 396 bin TL yapıyor. Yani teker teker ürünlere baktığımızda, durum daha da vahimleşiyor.’’

Özgür Demirtaş: ‘Faiz Kötülüklerin Anası Değil; O Kötülüklerin Sonucudur’’

‘’Enflasyon kötülüklerin anasıdır’’ diyen ekonomi uzmanı Özgür Demirtaş, videosunun sonunda Türkiye’nin düşen alım gücünün nasıl yükseltilebileceğini, defalarca videolarında söylediğini ifade etti. Özgür Demirtaş Kim Milyoner Olmak İster videosunda, Günümüzde siyasi bir ismin ‘’yüksek faiz’’ eleştirisi yapmasına karşılık olabilecek nitelikte şu cevabı da verdi:

‘’Faiz kötülüklerin anası değil; o kötülüklerin soncudur. Kötü şeylerin sonucu faizdir. Enflasyonu çözerseniz zaten faiz de çözülür.’’

Özgür Demirtaş Youtube videosunun sonunda, Kim Milyoner Olmak İster yarışasının yapımcılarından, ödülün arttırılmasına yönelik talepte bulundu. Demirtaş ayrıca ülkemizin iyiliği ve geleceği için alım gücünün düşmemesini de umut ettiğini ifade etti. Özgür Demirtaş daha önceki videolarında da defalarca yüksek enflasyon sorununun nasıl düzeltilebileceğine dair uygulanması gereken adımları dile getirmişti.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!