yellow and blaaPlastik Yiyen Süper Solucanlarck caterpillar on gray surface

Plastik Yiyen Süper Solucanlar Geri Döşümde Çığır mı Açacak?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Plastik yiyen süper solucanlar, uzmanların ifade ettiğine göre; geri dönüşümde çığır açabilir! Avusturalyalı bilim insanları, plastik yiyen ve plastik yemeyi seven bir solucan türü olarak süper solucanların, geri dönüşümde alanında kullanılabileceğini ifade etti. İşte, ayrıntılar…

Plastik yiyen süper solucanlar yani diğer adıyla Zophoas Morio türü solucanların, plastiğin ham maddesi olan polistiren tüketerek hayatta kaldığı ortaya çıktı. Konu üzerinde araştırma ve çalışma yapan bilim insanları, bu süper solucanların bağırsağındaki bir enzimin, plastiği sindirebildiği yönünde görüş öne sürdü.

Süper solucanlar üzerinde araştırma yapan bilim insanlarından biri olan Dr. Chris Rinke, bu durumun geri dönüşüm alanında çığır açabileceğini ifade ediyor. Çünkü plastik yiyen süper solucanlar, adeta bir geri dönüşüm tesisi gibi hareket ediyor. Rinke’nin konu hakkındaki sözleri ise şöyle:

“Süper solucanlar küçük birer geri dönüşüm tesisi gibiler. Polistireni ağızlarında öğüttükten sonra bağırsaklarındaki bakterilere sunabiliyorlar.”

Plastik Yiyen Süper Solucanlar Üzerinde Beslenme Rejimi Çalışmaları Yapıldı

Plastik yiyen süper solucanlar üzerinde Queesland Üniversitesi bilim insanları da araştırma yaptı. Bu araştırmada, farklı üç tür solucana 3 hafta süresince farklı beslenme rejimleri uygulandı. Polistiren ile beslenen solucan türünün ise kilo aldığı görüldü.

 

Bu araştırmayı yapan ekip, plastik yiyen süper solucanların bağırsağındaki enzimler sayesinde stiren ve polistiren hammaddelerini sindirdiğini gördü. Söz konusu bu hammaddeler, izolasyon malzemelerinde ve araba parçalarında sıklıkla kullanılıyor.

Plastik Yiyen Süper Solucanlar

Dev Solucan Tarlalarının Kurulması Beklenmiyor

Plastik yiyen süper solucanlar geri dönüşüm alanında çığır açabilecek bir özelliğe sahip ancak henüz bu solucanların, geri dönüşüm tesisiymiş gibi kullanılacağı, dev solucan tarlaları kurulması beklenmiyor.

Geri dönüşümde plastik yiyen süper solucanların kullanılması yerine, bu solucanların bağırsağında bulunan enzimin tespit edilmesi ve geri dönüşümde kullanılması hedefleniyor. Microbial Genomics dergisinde yer alan bir çalışmaya göre; plastikler öncelikle mekanik parçalara ayrılabilir ve daha sonra bu enzim aracılığı ile yok edilebilir. Dr. Rinke’nin konu hakkındaki söylemleri ise şu şekilde:

“Bu reaksiyondan oluşacak maddeler bu sayede biyoplastik üretecek başka mikroplar tarafından kullanılabilir.”

Plastik Yiyen Süper Solucanlar

Geçmişte Yapılan Araştırmalar, Bazı Solucan Türlerinin Polistiren Tükettiğini Göstermişti

Daha önce yapılan araştırmalar sonucunda, bazı solucan türlerinin polistiren hammaddesini tüketip sindirebildiğini göstermişti. Fakat Avusturalya Ulusal Üniversitesi’ndeki Prof. Colin Jackson’a göre yapılan bu son çalışmalar, önceki çalışmaları daha da ileriye taşıyor. Konu hakkında Profesör Colin Jackson’ın sözleri şu şekilde:

“Bu araştırma süper solucanların bağırsaklarında bulunan enzimin moleküler düzeyde nasıl plastiği erittiğini anlamamızı sağlıyor.”

Plastik Yiyen Süper Solucanlar

Ticari Açıdan Verimli Olacak mı?

Mantar ve bakterilerin de plastiklerin yok edilmesinde kullanılabileceği yönünde de yapılan pek çok çalışma var ve bu çalışmalar günümüzde de devam ediyor. Fakat belli bir kesim, bu yeni çıkacak tekniklerin, ticari olarak verimli olacağına şüphe ile yaklaşıyor. Prof. Jackson’ın konu hakkındaki görüşleri ise şöyle:

“Bu gibi araştırmaların boyutu ve pratiğe uyarlanması her zaman çetrefilli olur. Çünkü plastik sorunu inanılmaz boyutlarda ve ekonomik açıdan bakıldığında da plastiği üretmek çok ucuz.”

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!