Aile Hukukundan Kaynaklanan Yükümlülüğün İhlali Suçu Nedir, Cezası Ne Kadardır?

Aile Hukukundan Kaynaklanan Yükümlülüğün İhlali Suçu Nedir, Cezası Ne Kadardır?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türk Ceza Kanunu’nun “Aile Düzenine Karşı Suçlar” başlıklı sekizinci bölümünde düzenlenen suçlardan biri de “Aile Hukukundan Kaynaklanan Yükümlülüğün ihlali” suçudur. 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu (TCK) 233. maddesinde yer verilen bu suç nasıl oluşur? Suça ilişkin belirlenen ceza nedir? Bu suçta hangi mahkeme görevlidir? İşte, merak edilen tüm yönleri ile “Aile Hukukundan Kaynaklanan Yükümlülüğün ihlali” suçu…

Aile Hukukundan Kaynaklanan Yükümlülüğün İhlali Suçu Nedir, Cezası Ne Kadardır?

Aile Hukukundan Kaynaklanan Yükümlülüğün İhlali Suçu ve Bu Suçun Unsurları

“Aile Hukukundan Kaynaklanan Yükümlülüğün ihlali”  suçu, hukuk sistemimizde ailenin maddi ve de manevi varlığının sağlıklı bir şekilde sürdürebilmesi ve geliştirilebilmesi için düzenlenmiştir. TCK 233. madde de yer verilen bu suç üç ayrı fıkra halinde belirlenmiş olup suçun yasal unsurları ise şu şekildedir;

·      TCK 233/1 Aile Hukukundan Doğan Bakım, Eğitim veya Destek Olma Yükümlülüğünü İhlal (TCK 233/1) 

TCK 233. maddesinin ilk fıkrasında aile hukukundan doğan bakım, eğitim veya destek olma yükümlülüğünün ihlali suç olarak düzenlenmiştir. Bu düzenlemeye göre, eş veya çocuklar ya da bakıma ihtiyaç duyan anne – babanın bakım veya eğitim ya da destek ihtiyaçlarının karşılanmaması durumunda suç oluşur. Bu suç için belirlenen ceza ise şikayet üzerine, bir yıla kadar hapistir.

Aile hukukundan kaynaklanan yükümlülüğün ihlali suçunun aileyi terk etmeksizin işlenmesi gerekir. Değilse aileyi terk eden kişi bu suçtan değil daha ağır bir yaptırıma tabi tutulan terk suçundan cezalandırılır.

Terk suçu hakkında ayrıntılı bilgiye ise yine sitemizde yayınlanan “Türk Ceza Kanunu Kapsamında Terk Suçu Nedir? Terk Suçu Nasıl Oluşur ve Yaptırımı Nasıl Belirlenmiştir?” başlıklı yazımızdan ulaşabilirsiniz.

·         Hamile Olan Kişiyi Çaresiz Durumda Terk (TCK 233/2)

TCK 233. maddesinin ikinci fıkrasında ise hamile olduğunu bildiği eşini ya da sürekli birlikte yaşam sürdüğü ve kendisinden gebe kalan evli olmayan bir kadını çaresiz durumda terk etme suç olarak düzenlenmiştir. Bu suçu işleyen kişiye şikayet aranmaksızın üç aydan bir yıla kadar hapis cezası verilir.

·         Çocukların Ahlak, Güvenlik ve Sağlığını Ağır Şekilde Tehlikeye Sokma (TCK 233/3)

TCK 233. maddesinin üçüncü fıkrasında ise velayet hakları kaldırılmış olsa bile itiyadi (alışkanlık haline gelen) sarhoşluk, uyuşturucu ya da uyarıcı maddelerin kullanılması veyahut onur kırıcı tavır ve hareketlerin sonucu maddi ve manevi özen noksanlığı nedeni ile çocuklarının ahlak, güvenlik ve sağlığını ağır şekilde tehlikeye sokan anne ya da babaya şikayet aranmaksızın üç aydan bir yıla kadar hapis cezası verilir.

Aile Hukukundan Kaynaklanan Yükümlülüğün İhlali Suçu Nedir, Cezası Ne Kadardır?

Aile Hukukundan Kaynaklanan Yükümlülüğün İhlali Suçunda Şikayet

Aile hukukundan kaynaklanan yükümlülüğün ihlali suçunda yalnızca ilk fıkraya giren yani TCK madde 233/1 fıkrasında düzenlenen aile hukukundan doğan bakım, eğitim veya destek olma yükümlülüğünü ihlal durumunda şikayet aranır. Bir başka ifade ile TCK 233/1. fıkrası şikayete tabi iken TCK 233/2 ve 3. fıkralarından soruşturma ve kovuşturma yapılmasında ise şikayet aranmaz ve savcılık tarafından şikayet olmasa dahi resen soruşturulur.

Aile hukukundan kaynaklanan yükümlülüğün ihlali suçlarında verilecek hapis cezaları miktar itibariyle adli para cezasına çevrilebilir, ertelenebilir ya da verilen hapis cezası yönünden hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı yani HAGB kararı verilebilir.

Aile Hukukundan Kaynaklanan Yükümlülüğün İhlali Suçu Nedir, Cezası Ne Kadardır?

Aile Hukukundan Kaynaklanan Yükümlülüğün İhlali Suçunda Görevli Mahkeme

Aile hukukundan kaynaklanan yükümlülüğün ihlali suçunun her üç fıkrası yönünden de yargılama yapma görev ve yetkisi ise suçun işlendiği yer Asliye Ceza Mahkemesine aittir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Aile Hukukunda Ekonomik Şiddet Nedir? Ekonomik Şiddete Bağlı Boşanma Nasıl Olur? 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!