featured

Çocukları Uzak Tutmanız Gereken 5 Oyun!

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Günümüzde teknoloji dünyasına doğan çocukların bilgisayar, tablet ya da telefon ile olan ilişkileri çok normal karşılanıyor. Susması, ebeveynlere engel olmamaları için bir şekilde eline verilen bu teknolojik dünya sayesinde ebeveynler bir ‘oh!’ çekiyor.

Peki bu ne kadar doğru?

Aslında doğru olan tek bir tarafı yok. Üstelik bir de oynanan oyunların takibi yapılmıyor, denetleme getirilmiyorsa… Üstelik oyun firmalarının kendince belirlediği yaş uygunluk bilgileri bile doğru değilken!

İster Google Play ister App Store üzerinden giriş yapın. Belirtilen yaş uygunlukları doğru olmayan ve çocukları kesin olarak uzak tutmanız gereken oyunlar var. İşte o oyunlar!

1- Brawl Stars

YouTube video

Dünya üzerinde yaşadığımız şu dönemde belki de en çok yatırımı alan oyunlardan birisi. Birçok yetişkin ve çocuğun bu oyun aracılığıyla inanılmaz paralar kazandığı biliniyor.

Supercell tarafından +7 yaş üzeri oyun olarak gösteriliyor. Ancak siz bu oyunu 13 yaşından küçüklere oynatmamalısınız. Neden mi?

Oyun başta strateji oyunu, beyin çalıştırır gibi düşünse de hayır. Küçük yaştaki çocukların bu tarz oyunlarda daha çok rekabet, şiddet ve ölüm gibi durumlara odaklandığı görülüyor.

Eğer çocuğunuz bu oyunu oynuyorsa ve gereksiz öfke patlamaları, saldırganlıkları mevcutsa başka bir sebep aramanıza gerek yok.

Üstelik bununla da sınırlı kalmıyor. Oyun içinde hayatta kalmaya çabalamak çocuğun üzerinde büyük bir baskı olarak yer alıyor. Rekabeti sürekli arttırdığı için çocuklar anne ve babalarından gizli olarak oyun içi satın almaya kadar gidiyor.

2- PUBG

YouTube video

Yetişkin Youtuber ya da yayıncılarının en çok oynadığı başlıca oyunlardan birisi PUBG! PUBG hem mobil hem de bilgisayar üzerinden rahatlıkla erişilebilen bir oyun.

Oyun içinde başlangıç alanında toplandıktan sonra tüm oyuncular uçaktan istedikleri alana atlıyor. Atladıkları bu alanda eşyalar toplanıyor. Silah, mermi, kit vb.

Silahlarla karşılarına çıkan oyuncuları öldürmek ve en sonda kalmak temel amaç; bunun çocuğunuzda nasıl bir etki yaratacağını bir düşünün?

Oyunun şiddeti arttırdığı, öfke problemlerini arttırdığı ve bağımlılık yaptığı da görülüyor. Oyun firması +13 yaş etiketi koysa da birçok kuruluş +16 yaşın daha uygun olduğunu söylüyor.

3- Valorant

YouTube video

Son zamanlarda ortaya çıkan ve kısa sürede popüler hale gelen oyunda takım oyunu ortaya koyuluyor. PUBG gibi takımınızla karşı takıma silahlarınızla saldırıyorsunuz.

Amaç yine takımınızın en son hayatta kalması ve en çok puanı toplaması.

Bu oyun diğer oyunlar gibi benzer sonuçlar yaratırken özellikle oyun için konuşmaların diğer oyunlara göre daha kötü olduğu görülüyor.

Cinsiyetçi küfürler, hakaretler çok sık yaşanıyor. Zorbalık hisseden çocukların sayısı da oldukça fazla. Oyun firması +16 yaş olarak belirtse de 18 yaşından küçüklerin oynaması sakınca yaratacaktır.

4- GTA 5

https://www.youtube.com/watch?v=guFgbt6ACxQ

Belki de sizlerin bile küçükken oynadığı GTA oyunu son serisiyle oyunculara sunuldu. GTA 5 roleplay denilen bir seriye sahip.

Yani oyuncu bir karakter yaratıyor ve bu karaktere göre oyun içindeki diğer çevrimiçi kişilerle iletişim kurar. İşte tam da burada asıl sorun başlıyor.

Görece yaş olarak büyük kullanıcıların küçük yaştaki çocukları bu oyunda çok rahatlıkla yönlendirebiliyor. Bu yüzden oyunda sık sık saldırganlık, cinsellik, madde kullanımı, adam yaralama, küfür, kural ihlalleri sık sık yaşanıyor.

Normal şartlarda oyun kendi içerisinde +18 yaş sınırlaması bulunduruyor. Ancak oyun hakkında bilgisi olmayan ebeveynler çok küçük yaştaki çocukların bile oynamasına izin verebiliyor.

5- Cennet & Cehennem

YouTube video

Özellikle telefon kullanan çocukların karşına önce reklam olarak sunulan daha sonra indirilmesini sağlayan yeni dönem oyunlarından.

Oyun içinde ölen insanlar bulunuyor ve karşınıza geliyor. Ölen bu insanların günahlarına bakarak ‘çocuğunuz’ cennet ya da cehennem arasında seçim yaptırıyor.

Öncelikle ahlaki değerleri henüz oluşmamış bir çocuk için bu oldukça sıkıntılı bir durumdur. Çünkü belirtilen mesajlar ‘’Karımı öldürdüm ama kanserdi.’’ ya da ‘’Terfi almak için patronumla yattım’’ gibi çarpık cümlelerden oluşuyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!