Veraset İlamı Belgesi Nedir? Veraset İlamı Belgesi Nasıl Alınır?

Veraset İlamı Belgesi Nedir? Veraset İlamı Belgesi Nasıl Alınır?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Miras hukukunu ve mirasçılık ilişkilerini yakından ilgilendiren düzenlemelerden biri olan veraset ilamı belgesi, hukuk alanında merak edilen başlıca konular arasında yer alıyor. Bu yazımızda veraset ilamı nedir? Veraset ilamı nasıl alınır? Ölümden kaç gün sonra veraset ilamı alınabilir, Gibi soruların yanıtlarını sizler için bir araya getirdik…

Veraset İlamı Belgesi Nedir?

Veraset İlamı Belgesi Nedir? Veraset İlamı Belgesi Nasıl Alınır?
Veraset İlamı Belgesi Nedir? Veraset İlamı Belgesi Nasıl Alınır?

Veraset ilamı” ya da yasal tabiri ile “Mirasçılık belgesi”, miras bırakan kişiye (murise) kimlerin, hangi oranda yasal mirasçı olduklarını ve mirasçılık sıfatlarını gösteren belgeye verilen isimdir. Bu şekilde kısa tanımını yaptığımız veraset ilamı, 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu 598. Madde de düzenlenerek yasal çerçeveye oturtulmuştur. Veraset ilamı belgesi ile, muris (miras bırakan) hayatını kaybettikten sonra kimlerin mirasçısı olacağı ve hangi oranda miras paylarının bulunduğu belgelenir.

Veraset ilamı belgesi sayesinde hem bu belgeyi talep edenin, hem de tüm diğer mirasçıların miras hakları ve de payları bulunur. Yani, bir mirasçı tarafından veraset ilamı alındıktan sonra diğer mirasçıların da bu belgeyi talep etmeleri zorunlu değildir.

Veraset İlamı (Mirasçılık Belgesi) Ne Amaçla Kullanılır? Veraset İlamı Ne İşe Yarar?

Veraset İlamı Belgesi Nedir? Veraset İlamı Belgesi Nasıl Alınır?

Esasında mirasçılık sıfatı, murisin (miras bırakanın) ölümü ile mirasçılar açısından kazanılır. Ancak mirasçılık sıfatının ispatlanabilmesi ya da bir diğer ifade ile bu durumun belgelendirilebilmesi için veraset ilamına gerek duyulur. Bu anlamda yasal mirasçıların, miras ile ilgili işleri yürütebilmeleri için (örneğin miras olarak kalan taşınmazların intikali için Tapu Müdürlüğüne başvurulduğunda veraset ilamının ibrazı istenir) veraset ilamı belgesi sunmaları istenir.

Bu anlamda veraset ilamı mirasçı olan kişiye, terekeden alacağını talep ve tahsil etme, terekede bulunan taşınmazları tapuya kendi adına tescil ettirme ve benzeri mirasçılık işlemlerini yapabilme yetkisi verir. Yine veraset ilamı belgesi, bu tür mirasçılık işlemlerinin yapılabilmesini sağlama yanında üçüncü kişilere karşı mirasçının miras hakkını da ispatlamaya yarar.

Veraset İlamı Belgesi Kimler Tarafından Talep Edebilir?

Veraset İlamı Belgesi Nedir? Veraset İlamı Belgesi Nasıl Alınır?

Veraset ilamı belgesi ya da diğer ifade ile mirasçılık belgesini, yasal ya da atanmış her bir mirasçının Türk Medeni Kanunu 598. maddesi uyarınca talep etme hakkı vardır. Veraset ilamının alınabilmesi için yalnızca istemde bulunan kişinin başvurusu yeterli olup, ayrıca diğer mirasçıların rızaları, onayları veya birlikte hareket etmeleri gereklilik değildir.

Veraset ilamı için talep esnasında; talep dilekçesi, murise (miras bırakan) ilişkin ölüm belgesi ve vukuatlı nüfus kayıt örneği sunulması gerekir.

Yasal ve atanmış  mirasçılar yönünden miras reddi nedir, bilgi almak için yazımıza göz atabilirsiniz.

Veraset İlamı (Mirasçılık Belgesi) Nasıl Alınır?

Veraset İlamı Belgesi Nedir? Veraset İlamı Belgesi Nasıl Alınır?

Türk Medeni Kanun düzenlemesi uyarınca veraset ilamı belgesi düzenleme yetkisi Sulh Hukuk Mahkemeleri ile Noterliklere tanınmıştır. Peki, noterden veraset ilamı nasıl alınır? Noterden veraset ilamı için gerekli belgeler nelerdir?

Bu nedenle veraset ilamı almak isteyenler, yukarıda sayılan belgeler ile murisin (miras bırakanın) son yerleşim yeri ya da mirasçıların yerleşim yeri sulh hukuk mahkemesine veya notere talepte bulunabilirler. Yine belirtelim ki bu başvurular e-devlet üzerinden de gerçekleştirilebilmektedir. E devletten veraset ilamı nasıl alınır konusunda E-devlet mirasçılık belgesi sorgulama nasıl yapılır yazısına göz atabilirsiniz.

Bu yapılan başvuru neticesinde düzenlenecek veraset ilamı belgesi, kimlerin mirasçı olduğu ve kime hangi oranda miras payı kaldığı açık bir şekilde yer alır. Kendisine miras kalanlar bu veraset ilamı ile, devlete ödenmesi zorunlu olan “veraset ve intikal vergisini” de süresinde ödemek suretiyle miras ile ilgili her tür işlemlerini gerçekleştirebilirler.

Veraset İlamının İptali Mümkün müdür?

Veraset İlamı Belgesi Nedir? Veraset İlamı Belgesi Nasıl Alınır?

Veraset ilamı belgesi Türk Medeni Kanunu 598/3 düzenlemesine göre, aksi her zaman ispatlanabilen ve bu anlamda geçersizliği istenildiği zaman ileri sürülebilen bir belge niteliğine sahiptir. Eğer mirasçılık belgesi, gerçek hak durumunu yansıtmıyorsa bu durumda veraset ilamının iptali için Asliye Hukuk Mahkemesi önünde iptal davası açılarak, gerçeğe uygun değilse veraset ilamının iptali sağlanabilir.

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!